Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βοργιαζίδης: «Η ισοκατανομή των προσφύγων περιλαμβάνει και το δήμο μας και το αποδεχόμαστε»

Το «ιστορικό» της έλευσης των προσφύγων στο δήμο μας και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο που εδρεύει στις Βαρβάρες, ανέπτυξε στην τοποθέτησή του στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας για το θέμα, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πριν 25 μέρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας μας κάλεσε, όλους τους Δημάρχους της Κ. Μακεδονίας για συζήτηση για το προσφυγικό. Στη συζήτηση ξεχώρισε...
η πρόταση δημάρχων του νομού Κιλκίς, να υπάρξει ισοκαταμερισμός προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες δέχθηκα τηλέφωνο από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και μου ειπώθηκε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί χώρος στο δήμο Βέροιας. Του είπα ότι είπα και πριν λίγες μέρες στο δημοτικό συμβούλιο. Ότι ο δήμος μας δεν έχει κάποιο χώρο να προτείνει αλλά αν η πολιτεία αποφασίσει, θέλουμε τουλάχιστον τα αυτονόητα. Δηλαδή απαραίτητες υποδομές, ύδρευση και αποχέτευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και φύλαξη έστω για ψυχολογικούς λόγους. Ζητήσαμε να έρθουν οικογένειες Συρίων και να μην υπάρξει ανάμειξη εθνοτήτων, καθώς έχουμε ακούσει για φασαρίες μεταξύ τους. Συζητήθηκε η πιθανότητα να αγοραστούν πράγματα και δεσμεύτηκε να αγοραστούν από την τοπική αγορά και αν χρειαστεί να εργαστούν άτομα θα είναι από το χωριό. 
Επιπλέον, ζητήσαμε να μη χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποχέτευσης του στρατοπέδου, καθώς δεν υποστηρίζει τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων. Έθεσα και ερώτημα τι αριθμός προσφύγων εκτιμάται ότι θα έρθουν; 
Ενημερώθηκα για τις αντιδράσεις από τους κατοίκους της Αγ. Βαρβάρας και θεωρήσαμε προτιμότερο να γίνει μια κουβέντα με όλους μαζί.
Το να παρέχουμε σε κάποιους στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι καλύτερο από το να τους αφήσουμε ξέμπαρκους γιατί τότε θα έχουμε κρούσματα παραβατικότητας.

Δεν είναι επιλογή δήμου το κέντρο φιλοξενίας αλλά πρέπει κάθε δήμος να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί αλλά η απόφαση για το που δεν είναι δική μας».

Στη συνέχεια αφού ακούστηκαν οι απόψεις και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτών, των φορέων και των δημοτικών συμβούλων, ο Δήμαρχος έκανε την τελική τοποθέτησή του. «Στη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους δημάρχους Β. Ελλάδος, με αίτημά τους ζήτησαν την ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα. Μόνο έτσι θα έχουν αξιοπρεπή διαβίωση μέχρι να φύγουν. Η ισοκατανομή περιέχει και το δήμο μας και το αποδεχόμαστε. Η δουλειά του δήμου στα πλαίσια των δυνατοτήτων του είναι να προασπίσει τα συμφέροντα δημοτών. Τα αιτήματα που έθεσα στον Υπουργό δεν έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη θέση που θα γίνει η μετεγκατάσταση αλλά για οπουδήποτε στο δήμο δημιουργηθεί. Τα δικαιώματα των δημοτών ταυτίζονται με την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων. Ο δήμος δεν αποφασίζει. Από εδώ και πέρα μέλημά μας είναι να πάρουμε τα αιτήματα των κατοίκων και να τα προωθήσουμε στην πολιτεία για άμεση απάντηση. Να ενημερώσουμε για την αντίδραση των κατοίκων και να επανεξεταστεί το θέμα για το αν υπάρχει άλλος χώρος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ