Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο πιο ζεστός Φεβρουάριος της δεκαετίας στην Ημαθία!

Οι μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στην Ημαθία τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν έως και κατά 5,8°C υψηλότερες από τις αντίστοιχες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το πεντάμηνο Οκτώβριος 2015 - Φεβρουάριος 2016 οι βροχοπτώσεις ήταν σημαντικά περιορισμένες.
Η ανησυχία για τα υδατικά αποθέματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κορυφώνεται, ενώ οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μήνας που παρήλθε ήταν ο θερμότερος Φεβρουάριος της δεκαετίας για όλη τη χώρα, με τις περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα συνήθη.
Την τελευταία ημέρα του μήνα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, το φράγμα των 30°C «έσπασε» στον Αλικιανό Χανίων, όπου κατεγράφη θερμοκρασία 30,5°C.
«Πρωταθλητές» υψηλών θερμοκρασιών αναδείχθηκαν τον Φεβρουάριο η Πτολεμαΐδα με +5,8°C απόκλιση από τη μέση μέγιστη τιμή των τελευταίων δέκα ετών, η Αμφίκλεια και το Νευροκόπι με +5,3°C απόκλιση.
Ολα τα δέντρα έχουν κάποιες απαιτήσεις σε ψύχος για να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο και να καρποφορήσουν.
Για παράδειγμα, το ακτινίδιο θα πρέπει να εκτεθεί τουλάχιστον 900 ώρες σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C για να καρποφορήσει σωστά, η ελιά θα πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C επί δέκα εβδομάδες, ενώ η χονδρολιά Χαλκιδικής σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 12°C. Υπ' αυτήν την έννοια η περίοδος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου είναι πολύ κρίσιμη για τις σοδειές.
Αυτήν τη στιγμή πολλά δέντρα έχουν πετάξει βλάστηση. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, θα έχουμε πρόβλημα.
Οταν η βλάστηση ξεκινά από τώρα, έστω και ατελής, τον Μάιο που υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για το δέσιμο του καρπού τα άνθη θα έχουν χάσει τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή.
Αυτό ισχύει για τις μηλιές τις αχλαδιές τις εληές και άλλα δέντρα. 

Οι ελπίδες είναι ότι ο Μάρτιος θα δώσει χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά και βροχές για να μην έχουμε λειψυδρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ