Εκπρόσωποι των ιατρών του Νοσοκομείου Ημαθίας βρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Βέροιας, με αφορμή τη συζήτηση από το Σώμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι δυο μονάδες, της Βέροιας και της Νάουσας. Ο πρόεδρος του ΔΣ Βέροιας, κατέθεσε εισηγητικό που περιελάμβανε τρεις προτάσεις οι οποίες συζητήθηκαν στις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο δήμος με θεσμικούς παράγοντες. Η πρώτη υποστηρίζει να μείνει...
η κατάσταση ως έχει, με συμπλήρωση της στελέχωσης και των δύο μονάδων. Η δεύτερη, υποστηρίζει την άποψη των διαδοχικών εφημεριών και η τρίτη να συμπληρωθεί η μονάδα της Βέροιας και αν χρειαστεί να γίνει αναμόρφωση, έτσι ώστε να εφημερεύει για όλες τις ειδικότητες, χωρίς να κλείσει αυτό της Νάουσας. Για το θέμα τοποθετήθηκαν, πέρα των δημοτικών συμβούλων και οι εκπρόσωποι διαφόρων τομέων του νοσοκομείου, καταθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις απόψεις τους.
η κατάσταση ως έχει, με συμπλήρωση της στελέχωσης και των δύο μονάδων. Η δεύτερη, υποστηρίζει την άποψη των διαδοχικών εφημεριών και η τρίτη να συμπληρωθεί η μονάδα της Βέροιας και αν χρειαστεί να γίνει αναμόρφωση, έτσι ώστε να εφημερεύει για όλες τις ειδικότητες, χωρίς να κλείσει αυτό της Νάουσας. Για το θέμα τοποθετήθηκαν, πέρα των δημοτικών συμβούλων και οι εκπρόσωποι διαφόρων τομέων του νοσοκομείου, καταθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις απόψεις τους.
Βασίλης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Βέροιας: «Όσες συζητήσεις και να κάνουμε, το ζήτημα είναι πολιτικό. Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν κάνανε κάτι για την επίλυση, αντίθετα δημιούργησαν προβλήματα. Πρότασή μας είναι στις βασικές κλινικές του Νοσοκομείου Βέροιας, όπως Παθολογική, Χειρουργική, Καρδιολογική και Ορθοπεδική, οι πολίτες να ξέρουν πως θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νομός μας και στα δυο νοσοκομεία, ενώ για τις λοιπές κλινικές ότι θα λειτουργούν σε ένα από τα δυο».
Πρόδρομος Προδρομίδης, αιρετό μέλος ΔΣ, Α' Καρδιολόγος στο νοσοκομείο Νάουσας, εκπρόσωπος ιατρών: «Είναι η πρώτη φορά που ένα στέλεχος της μονάδας της Νάουσας παρευρίσκεται στη συνεδρίαση με θέμα τα προβλήματα σε νοσοκομείο της Ημαθίας ενώ έχουν γίνει απανωτές συνεδριάσεις για το θέμα αυτό. Οι γιατροί είναι λίγοι και κουρασμένοι και αυτό συμβαίνει και στα δυο νοσοκομεία του νομού. Δυστυχώς είναι και απλήρωτοι. Πάγια θέση μας είναι η πλήρης στελέχωση σε όλες τις ειδικότητες και των δυο νοσοκομείων, έτσι ώστε να γίνονται οι εφημερίες με ασφάλεια. Θα στήριξα την 3η επιλογή σας κύριε Χατζηαθανασίου, αν την συμπληρώνατε με το νοσοκομείο της Νάουσας. Θεωρώ ότι έγινε τυχαία. Προβλήματα που δημιουργούνται σε μια από τις δυο μονάδες δε μπορούν λύνονται με την κατασπάραξη της άλλης. Ενώ συζητάμε για το νοσοκομείο Ημαθίας δεν κλήθηκε κανένα θεσμικό στέλεχος από νοσοκομείο της Νάουσας για να υποβάλλουν προτάσεις. Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του ιατρικού κόσμου της Νάουσας θα αποχωρήσω. Να υπάρξει μια άλλη συνεδρίαση με όσους νοιάζονται για την υγεία».
Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, εκπρόσωπος χειρουργικού τομέα: «Αποφασίσαμε για τελευταία φορά να πούμε χιλιοειπωμένα πράγματα. Κανένας γιατρός του νοσοκομείου Βέροιας δε θέλει να κλείσει το νοσοκομείο της Νάουσας. Είναι όλοι εξαιρετικοί συνάδελφοι και μας ενδιαφέρει η ασφαλής εφημερία και οι σωστές υπηρεσίες υγείας, όχι απλά ανοιχτά νοσοκομεία. Προφανώς η τρίτη πρόταση είναι και η καλύτερη. Βέβαια δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη μέχρι τέλος του χρόνου».
Κυριτόπουλος, επιμελητής παθολογικού τομέα: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως έχει δημιουργηθεί η αίσθηση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο νοσοκομείων. Προτείνουμε τη διαδοχική εφημέρευση των δυο νοσοκομείων. Είναι ευλογία η ύπαρξη δυο νοσοκομείων στο νομό μας. Υπάρχουν άξιοι ιατροί και συνάδελφοι στη Νάουσα, γιατί υπάρχει θολούρα για το αν μπορεί να εφημερεύσει; Μην περιμένετε να υπάρχει ασφαλής εφημερία με τον αριθμό που υπάρχει σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς κτλ. Οι εφημερίες που κάνουμε κάθε μέρα είναι εγκληματικά επισφαλής».
Ιωάννης Βογιατζής, πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου: «Το σύστημα έχει απώλειες και οι άνθρωποι δεν αντικαθίστανται. Μας ενδιαφέρει ασφάλεια της εφημερίας. Λείπουν 45 με 46 γιατροί και υπάρχει έλλειψη 50% με 60% προσωπικού, ενώ παρατηρήθηκε λόγω κρίσης μια αύξηση ύψους 30% των πολιτών που επισκέπτονται το νοσοκομείο της Βέροιας, το οποίο εξυπηρετεί 140.000 ανθρώπους, ενώ αυτό της Νάουσας 10.000. Το νοσοκομείο της Βέροιας δοκιμάστηκε δυο φορές και δοκιμάστηκε με επιτυχία. Ίσως η εκ περιτροπής εφημέρευση να λύσει το πρόβλημα».
Ζωνίτσα Σωτηρία, επιμελήτρια Α': Έχει γίνει στο νομό Αργολίδας η εναλλάξ εφημέρευση. Ο ΥΠΕάρχης μας είπε πως έγινε συνένωση των δυο μονάδων. Δέχθηκαν, παρόλο που έχουν μια τύπου κόντρα οι δυο πόλεις όπως και δω βλέπουμε κάτι τέτοιο. Ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη των δυο κοινοτήτων και έγινε. Σημειωτέον πως οι εκεί αποστάσεις αγγίζουν τις 2 ώρες και όμως συνέβη. Να υπάρξει μια θέση, πως θέλουμε να λειτουργήσουμε με γνώμονα την ασφάλεια».
Ηλίας Καλαϊτζίδης, Διοικητικός δ/ντης: «Υπάρχει μεγάλη αποχώρηση ιατρών λόγω σύνταξης και φυγής στο εξωτερικό. Το νοσοκομείο εδώ και 10 χρόνια δεν έχει φαρμακοποιό. Ο χειρουργικός τομέας πάσχει. Στο χειρουργικό οι γιατροί είναι επαρκής αλλά όχι για ασφαλή εφημέρευση, το μαιευτικό ενημερώνει πως δεν εφημερεύει κάποιες μέρες. Διαθέτει μόνο 2 γιατρούς, ενώ υποστηρίζεται από το ΠΕΔΥ με μια ακόμα γιατρό. Η πρόταση είναι να τεθούν άμεσα τα αιτήματά μας στο Υπουργείο και να προχωρήσει ο θεσμός με το μπλοκάκι».
Ευαγγελία Μαγουλά, Δ/ντρια Αιμοδοσίας και προσωρινή Αναπληρώτρια Διοικήτρια νοσοκομείου Βέροιας: «Έπεσα κατευθείαν στα βαθιά, μετά από δυο μέρες άρχισε ο γολγοθάς της εφημέρευσης. Τις μέρες που δεν εφημέρευε το χειρουργικό, σπάσανε τα τηλέφωνα στο ΕΚΑΒ για να φύγουν τα περιστατικά στη Νάουσα. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από την ΥΠΕ για να βρούμε γιατρούς. Συνιστώ υπομονή, να περάσουμε την μεταβατική περίοδο».