Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Ευγενίας Καβαλλάρη

Το βιβλίο «Οι ιστορικές εκλογές του 1958 και η Ημαθία» της Ευγενίας Καβαλλάρη παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 24/2 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρόεδροι του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Μαυροκεφαλίδης και της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Νίκος Μωυσιάδης, ο πολιτευτής της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι...
και επικεφαλής των παρατάξεών τους Νίκος Μπέκης και Αντώνης Μαρκούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Ελευθεριάδου και Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Μανώλης Ξυνάδας, η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Αναστασία Καρακώστα, ο Διευθυντής της Β/θμιας Πέλλας Κώστας Κούγκας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος, τονίζοντας τη χαρά όταν συνάδελφοι μετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. «Η Ευγενία είναι μια συνάδελφος με διαρκή παρουσία στα κοινά, η συγγραφή ενός βιβλίου όμως είναι κάτι διαφορετικό», ανέφερε για τη συγγραφέα και έκλεισε με ευχές για απήχηση του βιβλίου και με το καλό το επόμενο.


Στη συνέχεια η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βούλα Κοτσάλου ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό τόσο της συγγραφέως όσο και του κεντρικού και κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης Ηλία Νικολακόπουλο, ομότιμο καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α., τον οποίο και προλόγισε.
Μια υποδειγματική δουλειά τεκμηρίωσης, με έγγραφα και παραθέματα τοπικών εφημερίδων, χαρακτήρισε το βιβλίο ο Ηλίας Νικολακόπουλος, που όπως ανέφερε, γνώρισε την συγγραφέα πριν 5 μήνες σε μια ημερίδα στη Βέροια και νοιώθει ιδιαίτερη χαρά να κρατάει στα χέρια του το βιβλίο της. Ο ομιλητής πριν αναφερθεί στο βιβλίο, έκανε μια αναδρομή στο πως η αριστερά και συγκεκριμένα η ΕΔΑ έφτασε το 1958 στην εκλογική έκπληξη, να καταλάβει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,42%.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η ίδια η συγγραφέας αφού ευχαρίστησε το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, την ΕΛΜΕ Ημαθίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» για τη συνδιοργάνωση, καθώς και τον Ηλία Νικολακόπουλο για την παρουσία του.

«Απαραίτητο εφόδιο και καθήκον κάθε συνειδητοποιημένου ανθρώπου που επιθυμεί την ανάγνωση του κόσμου που τον περιβάλλει, είναι η μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Αυτό ήταν και το κίνητρο για την ενασχόλησή μου με την ιστορία γενικότερα», ανέφερε. Το ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία πηγάζει τόσο από την φιλολογική της ιδιότητα και το ενδιαφέρον του κόσμου για τη νεότερη ιστορία του τόπου, όσο και από το πλούσιο αρχειακό υλικό που έχει στην κατοχή της, κάτι για το οποίο ευχαρίστησε το παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Ημαθία.
«Επέλεξα το συγκεκριμένο θέμα, των εκλογών του '58, καθώς τα αποτελέσματά τους προκάλεσαν σεισμό στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας και αποτελούν ακόμα και σήμερα αντικείμενο έντονων συζητήσεων», είπε χαρακτηριστικά. 
Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά οι μαθητές του δημοτικού ωδείου Βέροιας Γκατζούρας Στάθης, Θεοδωρίδης Κώστας, Θεοδωρίδης Παναγιώτης και Θεοδωρίδου Κική, που θύμισαν στο κοινό κομμάτια της εποχής του '58. Δείτε το βίντεο και τις φωογραφίες:










ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ