Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αποκλειστική συνέντευξη Τελληγιαννίδη: «Κίνδυνος για την ΑΝΗΜΑ αν οι τρεις δήμοι της Ημαθίας δεν μας στηρίξουν»

Ο περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα Θεόφιλος Τελληγιαννίδης μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη. Ο Θεόφιλος όπως του αρέσει να τον αποκαλούν οι προσωπικοί και πολιτικοί του φίλοι, είναι και πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ (ΑΝαπτυξιακή ΗΜΑθίας) και αυτή του η ιδιότητα στάθηκε αφορμή για την συνέντευξη μας, καθώς η ΑΝΗΜΑ απασχολεί τελευταία την επικαιρότητα με αντιπαραθέσεις παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ημαθίας.
Τι είναι οι Αναπτυξιακές; Γιατί πρέπει να ενδιαφέρει τον πολίτη της Ημαθίας η πορεία της ΑΝΗΜΑ;
Οι Αναπτυξιακές Εταιρίες είναι εταιρίες δημιουργημένες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την στρατηγική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής. Έχουν την λειτουργία και δομή μιας ανώνυμης εταιρίας και σε αυτές συμμετέχουν Νομαρχίες, Δήμοι, Συνεταιρισμοί, Επιμελητήρια κλπ. Τους πολίτες πρέπει να τους ενδιαφέρει η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά τους και πολύ μάλιστα, γιατί οι Αναπτυξιακές είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης των περιοχών στις οποίες λειτουργούν και ανάπτυξη σημαίνει θέσεις εργασίας και ευημερία για τους πολίτες. Στην δύσκολη εποχή της κρίσης που ζούμε σημαίνει λιγότερη ανεργία και οι αναπτυξιακές γίνονται θα έλεγα ακόμα πιο σημαντικές.
Με 50% απορροφητικότητα έχετε παραδεχτεί ότι υπήρχαν περιθώρια για καλύτερες επιδόσεις. 
Αναφέρεστε στο πρόγραμμα Leader 2007 - 2013. Επί της Προεδρίας μου υλοποιούμε την τελευταία φάση δουλειάς που είχε ξεκινήσει επί παλαιότερων διοικήσεων. Πολλά μπορεί να πει κανείς και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να δούμε πως μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο για το μέλλον της Ημαθίας. Και υπογραμμίζω το «όλοι μαζί» γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Αποφεύγετε να κατονομάσετε υπευθύνους παρότι δεχτήκατε επιθέσεις πρόσφατα.
Κοιτάξτε. Εγώ δεν θεωρώ ότι δέχτηκα επιθέσεις. Ενεπλάκην εκ της θέσεώς μου ως Πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ σε διενέξεις άλλων και θεώρησα ότι είχα υποχρέωση να αποσαφηνίσω κάποια πράγματα. Τα ονόματα είναι γνωστά στη δημόσια σφαίρα. Αν αποφεύγω να μιλήσω με ονόματα δεν είναι επειδή φοβάμαι τη σύγκρουση. Απλώς θεωρώ ότι αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης δεν είναι ωφέλιμο για την Ημαθία και δεν επιθυμώ να συμβάλλω. Τον αντίθετο δρόμο, αυτόν της συνεργασίας προκρίνω ως τη μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και να μπορέσουμε να κάνουμε έργο εις όφελος της ανάπτυξης της Ημαθίας και των ανθρώπων της.
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ΑΝΗΜΑ, για τι ανησυχείτε περισσότερο;
Οι Αναπτυξιακές είναι σοβαρό εργαλείο ανάπτυξης για όσες περιοχές έχουν το προνόμιο να τις διαθέτουν. Για να επιτελέσουν όμως το έργο τους και να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους απαιτείται η στήριξη των φορέων που είναι και οι μέτοχοί τους άλλωστε. Εν προκειμένω οι 3 δήμοι της Ημαθίας και η Περιφέρεια. Για διάφορους λόγους αυτή η στήριξη δεν ήταν επαρκής στο παρελθόν. Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε και πρέπει να πω ότι έχουμε θετικά σημάδια. Οι δήμοι φέτος συμμετέχουν με ένα μικρό αριθμό προγραμμάτων που είναι όμως μια ελπιδοφόρα αρχή σε μια νέα πορεία θέλω να ελπίζω. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να καταλάβουν και οι πολίτες και να πιέσουν γιατί μόνο με την συντονισμένη συλλογική προσπάθεια έχουμε ελπίδες. Οι δήμοι πρέπει να εμπιστευτούν και να στηρίξουν την ΑΝΗΜΑ και στο κομμάτι των μελετών που είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή της. Και η ΑΝΗΜΑ πρέπει να κερδίζει και να καλλιεργεί αυτή την εμπιστοσύνη κάθε μέρα και αυτό προσπαθώ να κάνω από την αρχή πού ανέλαβα την ευθύνη της προεδρίας. Γιατί πρέπει να το καταλάβουμε. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Αν αυτή η ενωτική συλλογική προσπάθεια που κάνουμε δεν καρποφορήσει η ΑΝΗΜΑ θα κλείσει, και η Ημαθία θα χάσει ένα σημαντικό εργαλείο. Είμαι όμως αισιόδοξος και έχω λόγους να είμαι. Ελπίζω οι δήμοι να κινηθούν ακόμα πιο δυναμικά ενισχύοντας την κοινή προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Όλοι μαζί θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε. Χρειάζεται ωριμότητα και επίδειξη ευθύνης από όλους.

Ποιες είναι οι προσωπικές πολιτικές σας φιλοδοξίες τι να περιμένουμε από τον Θεόφιλο το επόμενο διάστημα;
Ειλικρινά σας μιλώ είμαι απολύτως αφοσιωμένος αυτή τη στιγμή στο έργο μου ως περιφερειακού συμβούλου που είναι σας βεβαιώ βαρύτατο και προσπαθούμε μαζί με τη Νίκη Καρατζιούλα, να το φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη περίοδο, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών την οικονομική στενότητα και όλα τα γνωστά στους πολίτες προβλήματα και αφοσιομένος στην ΑΝΗΜΑ όπου επίσης είναι σημαντικό το έργο και κρίσιμο για την περιοχή. Για το πολιτικό μου μέλλον δεν αγχώνομαι αυτή τη στιγμή. Είμαι στην πολιτική για να προσφέρω. Από ποια θέση; Οι πολίτες πρέπει να το αποφασίζουν και σε αυτούς θα το αφήσω.

Με το γνωστό αινιγματικό του χαμόγελο έκλεισε τη συζήτησή μας ο Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πολιτικό του μέλλον.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ