Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Βαρόμετρο» οι ψηφοφόροι του Τζιτζικώστα στην Ημαθία

Αν όλα πάνε καλά αύριο Κυριακή βράδυ, η Νέα Δημοκρατία θα έχει πρόεδρο και η χώρα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι όποιας ποιότητας δημοσκοπήσεις αλλά και τα γραφεία στοιχημάτων, δίνουν μικρό η μεγάλο προβάδισμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πολλοί όμως πιστεύουν πως θα είναι ντέρμπι και πως η νίκη όποιος κι αν την πάρει θα είναι με μικρή διαφορά. Όπως είναι λογικό, όλοι εστιάζουν στο πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι των δύο «χαμένων» του πρώτου γύρου. 
Το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα δείχνει να ενώνει σε μια όχι και τόσο αυτονόητη συμμαχία, την διεκδικητική δεξιά του Άδωνη, με το μετριοπαθές (ή ακραίο;) κέντρο του Κυριάκου. Παρά το διαφορετικό σημείο εκκίνησης είναι κοινώς αποδεκτό πως οι ψηφοφόροι Γεωργιάδη είναι ιδεολογικά πιο κοντά στον Μητσοτάκη και το μεγαλύτερο μέρος τους θα ακολουθήσει τον Άδωνι στην επιλογή του να στηρίξει Κυριάκο.
Έτσι τα επιτελεία επικεντρώνονται στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν Τζιτζικώστα. Ο ίδιος ο νεαρός Περιφερειάρχης απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ενός εκ των δύο υποψηφίων, αν και εμφανίστηκε δίπλα στον Μητσοτάκη στα Θεοφάνεια και σίγουρα όχι τυχαία. Τα στελέχη αλλά και οι οπαδοί του, αποτελούν ένα ιδεολογικά ετερόκλητο σύνολο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη της τελικής τους επιλογής.
Η Ημαθία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ' αυτή την εκλογή. Με την εντυπωσιακή κινητοποίηση του τοπικού Τζιτζικωστικού μπλοκ, ο Περιφερειάρχης έλαβε στην Ημαθία 2.681 ψήφους και ποσοστό 45.8%!! Το υψηλότερο σε όλη τη χώρα, υψηλότερο ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη όπου εκλέγεται ο ίδιος. Έχει κάποια αξία λοιπόν να δούμε πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του «Τζιτζι» στο πιο γερό του «κάστρο», την Ημαθία. 
Από την Ημαθία μπορούν να βγουν συμπεράσματα και για την εν γένει εκλογική συμπεριφορά. Από τα στελέχη που έτρεξαν για τον Τζιτζικώστα, κανείς δεν έχει πάρει επίσημα θέση υπέρ ενός εκ των μονομάχων και πολλοί το αποφεύγουν ακόμα και στις ιδιωτικές τους συζητήσεις. Θα περίμενε κανείς μια ελαφριά προτίμηση στον Μητσοτάκη. Είναι βλέπετε και η πίκρα της πρόσφατης ήττας και η σφοδρή αντιπαράθεση που προηγήθηκε μεταξύ Τζιτζικώστα και Μεϊμαράκη.
Όμως, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, που είναι το μόνο στέλεχος πρώτης γραμμής που τοποθετήθηκε εν όψει δεύτερου γύρου (έβγαλε ανακοίνωσή του υπέρ Μεϊμαράκη), ανέλαβε να ρίξει γέφυρες. Τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία και παρουσία του «ψηλού», ο Μεϊμαράκης συνάντησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης τα περισσότερα στελέχη του Τζιτζικώστα στην Ημαθία σε ιδιαίτερα θερμό όπως μαθαίνουμε κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίδοση Μητσοτάκη στον πρώτο γύρο (917 ψηφοδέλτια 15.7%), επετεύχθη χωρίς την παραμικρή υποστήριξη τοπικού παράγοντα του κόμματος και οπωσδήποτε δίνει τη μάχη από μειονεκτική θέση. 

Ο Μεϊμαράκης έχοντας ισχυρή υποστήριξη από τοπικά στελέχη (Μπατσαρά, Ζιώγας, Εμμανουηλίδης, Σαρηγιαννίδης κλπ) έλαβε 1.867 ψήφους και ποσοστό 31.9%. Κυριακή βράδυ θα ξέρουμε.

Γιώργος Σ. Χατζηγεωργίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ