Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κερδισμένοι και χαμένοι της Ημαθίας από τις εκλογές στη ΝΔ

Γράφει ο Γιώργος Σ. Χατζηγεωργίου
Ήταν η πρώτη εκλογική μάχη του 2016. Έχουν παρέλθει οι εποχές των σφιχτών μηχανισμών. Οι ψηφοφόροι δεν είναι πια κοπάδι και η επιρροή των στελεχών δεν είναι όσο ισχυρή είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Επί πλέον στην πολιτική ως γνωστόν βεβαιότητες στον χρόνο δεν υπάρχουν, πόσο μάλλον σε συνθήκες πολιτικής ρευστότητας σαν τις σημερινές. Έχοντας αυτά υπ όψιν δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την αξία των πολιτικών...
(αλλά και προσωπικών) σχέσεων, που οικοδομούνται στους μηχανισμούς της εξουσίας.

Υπό αυτό το πρίσμα πάμε να δούμε πως διαμορφώνεται ο χάρτης των συσχετισμών στην Ημαθία:
Στο μπλοκ Μεϊμαράκη του πρώτου γύρου, (Μπατσαρά, Εμμανουηλίδης, Ζιώγας, Σαρρηγιαννίδης και πολλοί άλλοι) δεύτερο μέτωπο σε δυναμική στην συγκεκριμένη εκλογή όπως έδειξαν τα νούμερα, αλλά πάντα ισχυρό, είναι φυσικό να επικρατεί απογοήτευση. Ξεκίνησαν τασσόμενοι με το φαβορί και όπως δεν είναι σπάνιο στην ιστορία της παράταξης, κατέληξαν οι μεγάλοι «χαμένοι» της υπόθεσης. Οι προσωπικοί σχεδιασμοί επανεξετάζονται. Υπάρχει όμως πάντα η ανακουφιστική αίσθηση πως η προσήλωση στην παράδοση του κόμματος και με μια έννοια στον Καραμανλισμό, είναι η ασφαλής επιλογή και θα τους δικαιώσει στη σχέση τους με τη βάση.


Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νικηφόρο στην Ημαθία στρατόπεδο Τζιτζικώστα. Με μπροστάρηδες Βεσυρόπουλο, Καλαιτζίδη, αλλά και με πραγματικό τρέξιμο και αγώνα από μια σειρά άλλων στελεχών, (Μηνάς, Καρατζιούλα, Τεληγιαννίδης κλπ), συνεπικουρούμενοι από Μπαρτζώκα, Παλπάνα, συγκρότησαν το μέτωπο που έφερε το καλύτερο για τον Τζιτζικώστα ποσοστό σε όλη την Ελλάδα. Μετά την ψυχρολουσία του πρώτου γύρου, αλλά και την άρνηση του Περιφερειάρχη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα δημοσίως, οι επιλογές των Τζιτζικωστικών έπαιξαν τον ρόλο τους στην Ημαθία. Με πρωτοβουλία Βεσυρόπουλου, Καλαιτζίδης και άλλοι, συναντήθηκαν με Μεϊμαράκη και τον στήριξαν ξεκάθαρα στον δεύτερο γύρο. Τα αποτελέσματα Βαγγέλα σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια όπου πρώτευσε είναι ενδεικτικά. 
Εξαιρείται η Νίκη Καρατζιούλα η οποία επέλεξε (με σύμφωνη γνώμη Τζίτζι;) να στηρίξει Μητσοτάκη και συναντήθηκε μαζί του στην Θεσσαλονίκη. Τα αποτελέσματα Μακεδονίδος όπου ο Κυριάκος πήγε πολύ καλά μιλάνε μόνα τους.

Η περίπτωση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα. Τάχθηκε με δημόσια δήλωσή του στο πλευρό του απόλυτου αουτσάϊντερ του πρώτου γύρου Άδωνι Γεωργιάδη. Η εξέλιξη της σύμπλευσης Άδωνι-Κυριάκου θα ήταν αρκετή για να θεωρηθεί από τους «κερδισμένους» των συσχετισμών. Πόσο μάλλον που ο προσωπικός φίλος του Λάζαρου Άδωνις Γεωργιάδης προορίζεται πιθανότατα για αντιπρόεδρος του κόμματος. Εν όψει δεύτερου γύρου ο Τσαβδαρίδης συναντήθηκε και με τους δύο διεκδικητές στη Θεσσαλονίκη, στήριξε Κυριάκο στον ιδιωτικό του κύκλο, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια, πιθανόν από σεβασμό στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την προσωπική τους σχέση. 
Συνολικά η Ημαθία ως το πιο μεγάλο κάστρο του Τζιτζικώστα στη Χώρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί άμεσα κερδισμένη σε ότι αφορά τα στελέχη της. Το αντίθετο θα μπορούσε να πεί κανείς. Το σημαντικό για τους πολίτες της Ημαθίας δεν είναι φυσικά η πιθανή προσωπική εξέλιξη του κάθε στελέχους, αλλά η δυνατότητα επιρροής που θα έχει στο νέο περιβάλλον προς όφελος του τόπου. Υπάρχουν όμως όπως προκύπτει από την παράθεση που προηγήθηκε, οι περιπτώσεις εκείνες των πολιτικών προσώπων που με τους ελιγμούς και τις θέσεις τους, μπορούν να θεωρηθούν πιο εύστοχοι και άρα κερδισμένοι στο εσωκομματικό σκάκι. Το μέλλον θα δείξει τον βαθμό ευστοχίας της κάθε επιλογής και πόσο αυτή θα ωφελήσει την Ημαθία και τους ανθρώπους της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ