Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα προβλήματα του νοσοκομείου έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Δεν είναι η πρώτη φορά που μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία έρχονται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας. Το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας, τα λειτουργικά του προβλήματα και η υποστελέχωσή του είναι ένα από αυτά, που με τη σειρά του έχει «περάσει το κατώφλι» του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν που εκπρόσωποι του Νοσοκομείου της Βέροιας βρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου...
για να μεταφέρουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί, «πριν χαθούν ζωές», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, σαν πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης φέρνει ο πρόεδρος του ΔΣ Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, τα προβλήματα του Νοσοκομείου, ζητώντας από το Σώμα να πάρει θέση. Αναλυτικά το εισηγητικό σημείωμα αναφέρει: «Τα νοσοκομεία μας κ. συνάδελφοι ασθενούν βαρέως σ’ όλα τα επίπεδα. Μείζον και διαχρονικό πρόβλημα ήταν πάντα η στελέχωση των τμημάτων με συνέπεια να παρατηρούνται προβλήματα τόσο στην νοσηλεία των ασθενών όσο και την υποδοχή τους στα εξωτερικά ιατρεία κατά τις εφημερίες. Σήμερα όμως η ελλιπέστατη στελέχωση οδηγεί σε μια αλληλουχία παρενεργειών: 1ον υπολειτουργούν τα τμήματα, 2ον καθίσταται προβληματική η νοσηλεία τους, 3ον δεν εκτελούνται οι προβλεπόμενες επεμβάσεις και 4ον υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε και ζωές ακόμα κατά την υποδοχή των ασθενών στο τμήμα επειγόντων.
Είναι αδύνατον σχεδόν να μιλά κανείς για ασφαλείς εφημερίες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Επιπλέον και για τους χρονίως πάσχοντες, μια και για την αναζήτηση της κατάλληλης ειδικότητας μπορεί να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, δεν μπορεί κανείς να μιλά για στοιχειωδώς ανεκτή κατάσταση.
Με δεδομένα τα παραπάνω πήραμε την πρωτοβουλία να προκαλέσουμε δύο διαδοχικές συναντήσεις θεσμικών παραγόντων: η 1η με συμμετοχή Δημάρχου, Προεδρείου Ι.Σ., Δ/νσης Ιατρικής Υπηρεσίας, Προέδρου Επιστημονικού Συμβουλίου και Διευθύνουσας.
Στην 2η συμμετείχαν όλοι οι παραπάνω και επιπλέον ο διευθυντής του Νοσοκομείου ο οποίος εκτελεί προσωρινά και χρέη προέδρου Δ.Σ., ο εκπρόσωπος των Νοσοκομειακών Γιατρών στο Δ.Σ., το εργασιακό σωματείο, εκπρόσωπος της ΕΝΙΚΕΜ και όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Δήμου.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι η ενημέρωση είναι πληρέστερη για ένα θέμα που είναι λογικό να υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις.

Συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις στις οποίες μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ ή κατά.
Η πρώτη απ’ αυτές υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι, με συμπλήρωση της στελέχωσης και των δύο μονάδων. Μα η αποτυχία του σημερινού συστήματος οδηγεί στην αναγκαιότητα αναθεώρησης της σημερινής λειτουργίας, μιας και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες του νομού. Οι αδυναμίες του σημερινού συστήματος καλύπτονταν από την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων.

Η δεύτερη υποστηρίζει την άποψη των διαδοχικών εφημεριών (20 μέρες η Βέροια, 10 η Νάουσα ή 2 εφημερίες η Βέροια και 1 η Νάουσα).
Σ’ αυτήν την περίπτωση η Βέροια θα ανταποκριθεί με επιτυχία, με την προϋπόθεση να συμπληρωθούν τα κενά των οργανικών θέσεων.
Η Νάουσα όμως δεν έχει την πληρότητα σε ειδικότητες, ούτε και τον αναγκαίο αριθμό γιατρών στις υπάρχουσες, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νομού από μόνη της έστω και αν συμπληρωθούν τα κενά σε στελέχωση.
Ακόμη και αν φανταστούμε (μεγάλη φαντασία!) ότι καλύπτονται τα κενά των οργανικών θέσεων και γίνει επέκταση του οργανισμού στο νοσοκομείο της Νάουσας, είναι αδύνατον να αντιστραφεί η ροή ασθενών από την Βέροια προς την Νάουσα αφού σήμερα χωροταξικά το 80% των πληθυσμιακών αναγκών καλύπτονται από το νοσοκομείο της Βέροιας. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον να κλείσουν οι πόρτες του νοσοκομείου της Βέροιας όταν δεν εφημερεύει.

Απομένει μια τρίτη επιλογή: να συμπληρωθεί ο οργανισμός του Νοσοκομείου Βέροιας και αν χρειαστεί να γίνει αναμόρφωση, έτσι ώστε να εφημερεύει για όλες τις ειδικότητες καλύπτοντας έτσι το νομό με ασφάλεια, με μια επαρκή μονάδα Ε.Θ. (όχι όπως η σημερινή).

Βεβαίως δεν συζητά κανείς σε καμία περίπτωση να κλείσει το Νοσοκομείο της Νάουσας μιας και με την άθροιση των 120 κρεβατιών του που διαθέτει, ο νομός καλύπτεται σε κλίνες.

Ασφαλώς πρέπει στα πλαίσια της ουσιαστικά ενοποιημένης λειτουργίας των δύο μονάδων, να γίνει αναδιάταξη τμημάτων έτσι ώστε η συμπληρωματική λειτουργία να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και ενδεχομένως χωρίς οικονομική επιβάρυνση η οποία ασφαλώς δεν πρέπει να υποτιμάται.

Φαντάζει πολύ αφελές και σαν ανέκδοτο να συζητούμε πως πρέπει να οργανωθεί το Δευτεροβάθμιο επίπεδο υγείας στο Νομό μας στο μέλλον, όταν επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο και από το έγγραφο των εφημερευόντων ιατρών του Νοσοκομείου ότι το σύστημα εφημεριών δεν είναι απλά προβληματικό, αλλά καταρρέει.

Δεν είναι επομένως μακριά η στιγμή που θα θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε στοιχειωδώς ασφαλείς εφημερίες».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ