Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τουπεκτσή: «Μια δημιουργία επιβεβαιώνει την ίδια μου την ύπαρξη»

Συνέντευξη στη Νένα Μουρατίδου
Με σταθερά βήματα περπάτησε στον υπέροχο «δρόμο» της κατασκευής των χειροποίητων κοσμημάτων και έκτοτε εντυπωσιάζει με τις δημιουργίες της. Διότι το να φτιάχνεις όμορφα και φινετσάτα κοσμήματα δεν απαιτεί μόνο κόπο και πολύ δουλειά, αλλά και αρκετή φαντασία! Όπως αποδεικνύεται, η Λίνα Τουπεκτσή διαθέτει όλα αυτά τα χαρίσματα και μας τα φανερώνει στις συλλογές κοσμημάτων που επιμελείται αποκλειστικά η ίδια.
Άνθρωπος με γούστο, ξέρει πώς να δημιουργεί κομμάτια μοναδικά βάζει πάντα την προσωπική της σφραγίδα και ακολουθεί τις τάσεις που επιβάλει η μόδα. Δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Εξωτερικό και η δουλειά της βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, γεγονός που αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας τα κοσμήματά της.H Λίνα Τουπεκτσή, λοιπόν, μάς μιλάει για την δουλειά της και μας συστήνει την linasexclusive.gr.
Τι σας έδωσε ώθηση ώστε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων; Πώς ξεκινήσατε;
Τo να σχεδιάζεις κοσμήματα δεν είναι κάτι στατικό. Που έρχεται ξαφνικά. Η πορεία μου είναι ένα συνονθύλευμα πραγμάτων που ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια, ζωγραφίζοντας και παίρνοντας μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, αργότερα πειραματίστηκα αγιογραφώντας και κάνοντας κάποια μαθήματα κεραμικής και κατέληξα στην μεγάλη μου αγάπη. Στο πάθος της ζωής μου να σχεδιάζω και να δημιουργώ χειροποίητα κοσμήματα. Όλα ξεκίνησαν ως hobby, δημιουργώντας κάποια κοσμήματα για την προσωπική μου συλλογή, γεγονός που είχε μεγάλη απήχηση. Οι σπουδές μου στην πληροφορική με βοήθησαν πολύ να δημιουργήσω ένα blog αρχικά, που όμως η πορεία και η εξέλιξή του ήταν εδώ και 3 χρόνια να δημιουργηθεί μια επιχείρηση που κάνει το χειροποίητο κόσμημα Linasexclusive.gr να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως νέα στο χώρο των χειροποίητων κοσμημάτων, πως τις ξεπεράσατε, και πως σταθήκατε επάξια στον χώρο μέχρι σήμερα;
Όταν πρωτοξεκίνησα σχεδόν κανένας δεν πίστευε σε μένα, εκτός από εμένα την ίδια, γεγονός που με έκανε να πεισμώνω ακόμα περισσότερο και να αποδεικνύω με την πορεία μου στον χρόνο ότι μπορώ να κάνω ότι έχω βάλει ως στόχο, να το καταφέρνω επάξια και να πηγαίνω ακόμα παραπέρα. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο του κοσμήματος είναι μεγάλος, αλλά όταν έχουμε μεγάλη προσφορά σε κάποιο προϊόν αυτό σημαίνει ότι έχει αποδοχή και από τον κόσμο. Έψαξα, λοιπόν, και συνεχίζω να ψάχνω δημιουργίες κοσμημάτων μοναδικών, ιδιαίτερων και πρωτότυπων που να αναδεικνύουν τον εσωτερικό κόσμο και τον χαρακτήρα της κυρίας που το φοράει έτσι ώστε να κάνει τη διαφορά. Τα εμπόδια πολλά αλλά το πείσμα, το πάθος και η αγάπη μου για αυτό που κάνω όχι μόνο δεν με σταματάει αλλά είναι το εφαλτήριο να βάζω ακόμα μεγαλύτερους στόχους.

Ποιές είναι οι τάσεις στο κόσμημα για φέτος;
Δεν υπάρχει τίποτα που να φέρνει πιο εύκολα το χαμόγελο στα χείλη μας, όπως ένα ωραίο δαχτυλίδι, ένα εντυπωσιακό κολιέ ή ένα ζευγάρι λαμπερά σκουλαρίκια.
Μεγάλα ή μικρά, αληθινά ή faux, διακριτικά ή εντυπωσιακά, τα κοσμήματα μας ανεβάζουν τη διάθεση, ξεχωρίζουν το στυλ μας και μας κάνουν μοναδικές. Οι τάσεις του κοσμήματος φέτος θέλουν εντυπωσιακά κολιέ που φοριούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ διακοσμημένα με πέτρες, γούνα ή φτερά. Έντονα σκουλαρίκια και φυσικά μεγάλα δαχτυλίδια. Το bohostyle συνεχίζει από το καλοκαίρι που μας πέρασε και προσαρμόζεται στα χειμερινά δεδομένα. Την υπερβολή στο κόσμημα την κάνουμε εμείς οι ίδιοι γι’ αυτό και πάντα η συμβουλή μου είναι να φοράμε κάτι γιατί μας ταιριάζει, γιατί μπορούμε να το υποστηρίξουμε και να το αναδείξουμε και όχι απλά γιατί είναι μόδα.

Η δουλειά σας σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί δημιουργική. Την θεωρείτε όμως και τέχνη;
Μια δημιουργία δεν καθρεφτίζει απλώς μια ικανότητα, ένα ταλέντο, αλλά επιβεβαιώνει την ίδια μου την ύπαρξη. Μέσα από μια δημιουργία νιώθεις ότι πραγματικά υπάρχεις, αυτό συνεπάγεται μια ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή. Αντί να υπακούω, ηγούμαι. Αντί να περιμένω από τους άλλους, παίρνω τα πράγματα στα χέρια μου. Τολμάω να είμαι «εγώ» και βάζω τη δική μου σφραγίδα. Οτιδήποτε πηγάζει από το μυαλό είναι τέχνη.
Από πού αντλείτε έμπνευση για να φτιάξετε τα κοσμήματά σας;
Η έμπνευση για μένα είναι έμφυτη και δεν σταματάει ποτέ. Όπως δεν σταματάω ποτέ να σκέπτομαι ακόμα και τις ώρες που κοιμάμαι. Επηρεάζομαι από το ρούχο μιας πελάτισσας που θέλει ένα exclusive κόσμημα, από τις τάσεις της μόδας που παρακολουθώ ανελλιπώς μέσω Internet, από τα ίδια τα υλικά όταν τα έχω μπροστά μου. Άλλοτε μια δημιουργία είναι αποτυπωμένη στο μυαλό μου και έτοιμη να υλοποιηθεί και άλλοτε απλώνοντας τα υλικά μπροστά μου ξεκινάει ένα ταξίδι πειραματισμού που βγάζει οπωσδήποτε ένα ανέλπιστο και όμορφο αποτέλεσμα.

Η ελληνική αγορά στηρίζει τα χειροποίητα κοσμήματα;
Τα χρόνια που βιώνουμε είναι δύσκολα και το κόσμημα θεωρείται πολυτέλεια. Παρόλα αυτά, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι κυρίες θέλουν να συμπληρώνουν την εμφάνιση τους με κάτι ποιοτικό, διαχρονικό, χωρίς να ξοδεύουν πολλά χρήματα. Έτσι, τα faux μπιζού τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους και τα βρίσκουμε πλέον και σε πολύ καλές προθήκες
Ο κόσμος σας προτιμάει έναντι των τυποποιημένων κοσμημάτων;
Η μοναδικότητα, η πρωτοτυπία και η προσαρμοστικότητα των κοσμημάτων στις απαιτήσεις των πελατισσών μου σε συνδυασμό με τις πολύ καλές τιμές, κάνουν το χειροποίητο κόσμημα και μένα την ίδια όχι μόνο να έχω βιωσιμότητα στο χώρο αλλά να κάνω συνεχόμενα σταθερά ανοδικά βήματα.
Τί χαρακτηρίζει ένα χειροποίητο κόσμημα;
Το βιομηχανικό κόσμημα δεν έχει ταυτότητα. Έχει ομορφιά και λάμψη αλλά δεν χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα. Το χειροποίητο κόσμημα δεν μπορεί να βγει σε μαζική παραγωγή και ακόμα και αν γίνει, κανένα κομμάτι δεν είναι απολυτά όμοιο με το άλλο. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό του.
Διαθέτετε τα κοσμήματά σας και στο εξωτερικό. Ποιά είναι η διαφορά του αγοραστικού κοινού με αυτό της Ελλάδας;
Η εταιρεία linasexclusive.gr έχει καταφέρει τον τελευταίο χρόνο να εξάγει μεγάλες ποσότητες κοσμημάτων σε όλη την Β. Αμερική, με έδρα της συνεργαζόμενης εταιρείας μας το Τορόντο του Καναδά. Επίσης κατά περιόδους έχουμε δώσει κοσμήματα μας σε καταστήματα στη Βιέννη και την Αργεντινή. Η διαφορά του αγοραστικού κοινού στο εξωτερικό έχει ως βάση την αγοραστική τιμή καθώς οι ξένοι διαθέτουν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν ένα χειροποίητο ελληνικό κόσμημα, γεγονός που στην Ελλάδα δεν εκτιμάται αναλόγως. Η συνεργασία μας το καλοκαίρι που μας πέρασε με τον Οίκο Κοσμημάτων του κυρίου L.Maris στην Κρήτη και κατ’ επέκταση μέσω των κοσμηματοπωλείων του στο διακεκριμένο και πολυτελές ξενοδοχείο Elounda Hotel and Resort μας απέδειξε ό,τι προανέφερα.

Η κρίση στις αγορές σας επηρέασε; Χρειάστηκε να αλλάξετε κάτι στη δουλειά σας;
Η κρίση επηρέασε τους πάντες και τα πάντα. Για να επιβιώσουμε και να θέλουμε εξελικτική πορεία μέσα σε αυτό τον κυκεώνα δύσκολων αλλαγών που βιώνουμε, αλλάξαμε τις τιμές μας στη χονδρική, αφενός για να μπορούν τα καταστήματα να αποκτήσουν τη συλλογή μας, αφετέρου μειώσαμε και τις τιμές μας στην λιανική πώληση χωρίς όμως να αλλάξουμε τα υλικά και την πρώτη ύλη μας. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε σταθερά, ποιοτικά κοσμήματα που διαφέρουν από τα αλλά, σε προσιτές τιμές για να μπορούν να τα αποκτήσουν οι κυρίες που το επιθυμούν.
Ο σχεδιασμός κοσμημάτων είναι ένα εγχείρημα που μπορεί από μόνο του να σας συντηρήσει; Έχετε σκεφτεί να στραφείτε και σε άλλα επαγγελματικά πεδία που να συνυπάρχουν παράλληλα με τα κοσμήματα;
Μια απάντηση μου έρχεται άμεσα και μόνο στο μυαλό μου. ΟΧΙ. Δίνω άπειρες ώρες από το χρόνο μου, από την προσωπική και οικογενειακή μου ζωή. Δίνω την ψυχή μου γι’ αυτή την εταιρεία που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση και ήδη μέσα στα 3 αυτά χρόνια έχει καταφέρει με τις συνεργασίες της να «ακούγεται» αρκετά και να την εμπιστεύονται ακόμα περισσότεροι συνεργάτες στην χονδρική και πελάτισσες στη λιανική. Θα συνεχίσω λοιπόν να το παλεύω και να το πολεμάω μέχρι το τέλος. Δυο δραστηριότητες ταυτόχρονα, δεν μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα που θέλω, καθώς χρειάζεται απόλυτη προσήλωση στο στόχο που έχω βάλει.
Κάνετε και τα πρώτα τηλεοπτικά σας βήματα στην εκπομπή «Όλα καλά». Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Όπως προανέφερα δεν σταματάω να σκέφτομαι ποτέ, ούτε επαναπαύομαι με την μέχρι τώρα πορεία μου. Μετά από αρκετά Fashion Show και δυο μεγαλειώδεις επιδείξεις σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα Attica στο Grand Hotel στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο βήμα μου είναι η τηλεόραση μέσα από ένα κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας όπως το ΤV Makedonia. Οι συζητήσεις με το κανάλι υπήρξαν αρκετό καιρό πριν, τώρα όμως ήταν ο γόνιμος χρόνος για να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας. Θα υπάρχει σταθερή παρουσία μου στην εκπομπή κάθε 15 ημέρες, όπου θα παρουσιάζουμε τις τάσεις και τις συλλογές των κοσμημάτων Linasexclusive, θα ενημερώνουμε τους τηλεθεατές για τα υλικά, θα δίνουμε συμβουλές για το πως μπορεί ένα χειροποίητο κόσμημα να διατηρηθεί αναλλοίωτο στο χρόνο, γιατί όχι να δώσουμε και εναλλακτικές λύσεις στο πως μπορούμε να μεταλλάξουμε ένα κόσμημα ή να χρησιμοποιήσουμε ένα στοιχείο του και να φτιάξουμε ένα νέο. Τέλος, οι τηλεθεατές μας θα μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ένα κόσμημα της συλλογής μας κάθε εβδομάδα.
Πιστεύετε ότι το κομμάτι τηλεόραση θα δώσει θετική ώθηση στη δουλειά σας;
Η δύναμη της εικόνας είναι τεράστια σε συνδυασμό με ένα καλό προϊόν. Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της εταιρείας Linasexclusive είναι το επόμενο βήμα ώθησης της δουλειάς μας που θα την κάνει ευρέως γνωστή σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΤV Makedonia, την κ. Μαρία Διαλυνά που με εμπιστεύθηκε, πίστεψε σε μένα και μου έδωσε το βήμα που επιθυμούσα.
Ποιά είναι τα άμεσα σχέδιά σας;
Η δουλειά και οι στόχοι δεν σταματάνε ποτέ. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Προσωπικός μου στόχος για το 2016 είναι η ανάπτυξη των συνεργαζόμενων καταστημάτων μας στην Ελληνική αγορά και στα ξενοδοχεία, καθώς και η επέκτασή μας στο εξωτερικό που είναι κομμάτι που δουλεύω σκληρά.


Πηγή: orathessaloniki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ