Μπακλαβαδάκια με μέλι. Ένα αγαπημένο πατροπαράδοτο υπέροχο γλυκό που σίγουρα θα απολαύσετε. Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη για να το απολαύσετε σκέτο ή με το παγωτό σας. Υλικά συνταγής: 1 πακέτο φύλλο κρούστας για μπακλαβά, 1 κιλό καρυδόψιχα, 2 κ.σ. κοφτές τριμμένη κανέλα, 1 κ.σ. γαρίφαλα λεπτοκοπανισμένα στο γουδί, 10 κ.σ. ζάχαρη 300 γρ. Βούτυρο τύπου Κερκύρας, 350 γρ. καλό μέλι. Διαβάστε αναλυτικά την εκτέλεση συνταγής:
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Κατ’ αρχήν κοπανάτε τη καρυδόψιχα στο ξύλινο γουδί να σπάσει σε μικρά κομματάκια. Τα αδειάζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τη κανέλα και τα κοπανισμένα γαρίφαλα. Ανακατεύετε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι. Προσθέτετε τις 10 κουταλιές ζάχαρη και ξανανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να περιμένει.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο μέχρι να γίνει υδαρές χωρίς να καεί. Με ένα πινέλο αλείφετε ένα μέτριο ταψί [30-40 εκ.] καλά με βούτυρο. Βάζετε 2 φύλλα κρούστας να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά και τα αλείφετε με μπόλικο βούτυρο. Πασπαλίζετε με 3 κουτ. σούπας γέμιση τα κάτω φύλλα. Τοποθετείτε ένα φύλλο από πάνω και πασπαλίζετε με λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση κρατώντας δύο φύλλα για το τέλος. Σκεπάζετε το μπακλαβά με τα δύο τελευταία φύλλα. Συγυρίζετε τα άκρα του γύρω-γύρω και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τον κόβετε σε μικρά κομματάκια. Τον περιχύνετε με ότι βούτυρο έχει μείνει.
Τον ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην γίνουν τα φύλλα του πολύ σκούρα για περίπου 1 ώρα. Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ζεσταίνετε το μέλι σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις βγει και ενώ είναι ακόμα ζεστός τον περιχύνετε με το ζεστό μέλι. Τον αφήνετε να τραβήξει για περίπου 20 λεπτά και κατόπιν τον κόβετε σε μικρά τετράγωνα κομματάκια ή ρόμβους και τον σερβίρετε.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Κατ’ αρχήν κοπανάτε τη καρυδόψιχα στο ξύλινο γουδί να σπάσει σε μικρά κομματάκια. Τα αδειάζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα τη κανέλα και τα κοπανισμένα γαρίφαλα. Ανακατεύετε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι. Προσθέτετε τις 10 κουταλιές ζάχαρη και ξανανακατεύετε. Αφήνετε τη γέμιση να περιμένει.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο μέχρι να γίνει υδαρές χωρίς να καεί. Με ένα πινέλο αλείφετε ένα μέτριο ταψί [30-40 εκ.] καλά με βούτυρο. Βάζετε 2 φύλλα κρούστας να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά και τα αλείφετε με μπόλικο βούτυρο. Πασπαλίζετε με 3 κουτ. σούπας γέμιση τα κάτω φύλλα. Τοποθετείτε ένα φύλλο από πάνω και πασπαλίζετε με λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση κρατώντας δύο φύλλα για το τέλος. Σκεπάζετε το μπακλαβά με τα δύο τελευταία φύλλα. Συγυρίζετε τα άκρα του γύρω-γύρω και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τον κόβετε σε μικρά κομματάκια. Τον περιχύνετε με ότι βούτυρο έχει μείνει.
Τον ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην γίνουν τα φύλλα του πολύ σκούρα για περίπου 1 ώρα. Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ζεσταίνετε το μέλι σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις βγει και ενώ είναι ακόμα ζεστός τον περιχύνετε με το ζεστό μέλι. Τον αφήνετε να τραβήξει για περίπου 20 λεπτά και κατόπιν τον κόβετε σε μικρά τετράγωνα κομματάκια ή ρόμβους και τον σερβίρετε.