Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκδήλωση για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε στη Βέροια (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16/12 στη Βέροια, η εκδήλωση για το προσφυγικό που συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας και το Επιμελητήριο Ημαθίας. Για το σκοπό αυτό, μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Τζήμα Συρμούλα, ετοίμασαν και παρουσίασαν στο κοινό, εργασίες σχετικές με το θέμα των προσφύγων του χθες και του σήμερα, τα δικαιώματα και την αντιμετώπισή τους. Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε...
η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βέροιας Ελένη Γκόγκα, η οποία και προλόγισε την κεντρική ομιλήτρια, την πολιτική επιστήμων και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και δημοσιογάφο Αλεξάνδρα Πολιτάκη. 
Η κ. Πολιτάκη αναφέρθηκε εκτενέστερα στις εξελίξεις στο προσφυγικό και την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, τους όρους υποδοχής, τους τρόπους καταγραφής, τις συνθήκες διαβίωσης και κατά πόσο όλα αυτά γίνονται σύννομα στη χώρα μας. «Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ένωση, είναι η δυσκολία μιας ευρείας αποδοχής του όρου πρόσφυγας», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας παράλληλα πως από την κυβέρνηση υπήρξε μια κακή αντιμετώπιση στο θέμα προσφυγικό. «Είπαν: Τι θα κάνουμε; Υπήρξε μια αμηχανία, ενώ θα έπρεπε εδώ και 5 μήνες να διευθετηθεί το ζήτημα».
Αναφέρθηκε στα camp που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Επικράτεια, τα χαρακτηριστικά τους, το τεράστιο πρόβλημα σίτισης που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους διαβίωσης των προσφύγων εκεί. 
«Χαρακτηριστικό του πρόσφυγα είναι πως δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Είναι άνθρωποι σαν και εμάς. Το ότι τους συναντάμε σε αυτή την εικόνα παρατεταμένης κακουχίας, δε σημαίνει ότι διαφέρουν από εμάς. Φανταστείτε τους εαυτούς σας σε αυτή τη θέση, να χάνετε με βίαιο τρόπο σπίτια, αξιοπρέπεια, προσωπικότητα...», είπε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βάρος που θα πέσει στους δήμους και τις Περιφέρειες. 
«Υπάρχει μια πρόβλεψη για 60000 πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά πιστεύω πως θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός. Οι πρόσφυγες δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, σε μια χώρα με ανεργία και κοινωνικές δομές σε κατάρρευση. Θα πέσει ένα μεγάλο βάρος στους δήμους, καθώς οι πρόσφυγες, μη έχοντας εργασία στις μεγάλες πόλεις που θα τους τοποθετήσουν, θα στραφούν στον πρωτογενή τομέα στις μικρές επαρχιακές πόλεις».

Στο τέλος της ομιλίας, η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Βέροιας, αφιέρωσαν στον κοινό προσφυγικά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. 
Στον ισόγειο χώρο του Επιμελητηρίου κατά της διάρκεια της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα μακράς διάρκειας, μη συνταγογραφημένα φάρμακα και ρουχισμός, που θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων.
Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες:









ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ