Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σώζει ζωές το αιμοδυναμικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Βέροιας - 206 ασθενείς σε 5 μήνες


ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του νεοσύστατου αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Βέροιας παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης 6/10 από τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αναστασία Μπουρτζου. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Γιάννης Βογιατζής και ο επεμβατικός καρδιολόγος κ. Αντώνης Ντάτσιος. Μόλις 5,5 μήνες από τα εγκαίνια του εργαστηρίου και ήδη η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια του νομού... καθώς ασθενείς και από Κοζάνη, Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Κατερίνη και Βόλο έχουν ήδη δεχθεί τις υπηρεσίες του. «Η φήμη χτίζεται με αγώνα. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες και τον πόλεμο που δέχτηκε το εγχείρημα αυτό, οι αναβαθμισμένες του υπηρεσίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όρια του νομού», σημείωσε η κ. Μπούρτζου. 
«Στους 5 αυτούς μήνες της πλήρους λειτουργίας του αγκαλιάστηκε από τους ασθενείς. Η διάθεση προσφοράς από όλο το τμήμα είναι έκδηλη, με το προσωπικό να δίνει και την ψυχή του για τους ασθενείς και τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Από τις αρχές Μαΐου έχουν πραγματοποιηθεί 206 διαγνωστικές στεφανιογραφίες, ενώ από τις 17 Αυγούστου 22 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Ένα εντυπωσιακό νούμερο δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νεοσύστατο τμήμα. Η εξυπηρέτηση των ασθενών είναι ταχύτατη και οι στεφανιογραφίες προγραμματίζονται άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνεται ο πολύτιμος χρόνος στα νοσήματα καρδιάς και σώζονται ζωές». 
Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, κ. Γιάννης Βογιατζής, πρωτεργάτης του εγχειρήματος, τόνισε με τη σειρά του τη συμβολή της Διοικήτριας, που «με το καλημέρα» όπως είπε ενδιαφέρθηκε για τη λειτουργία του στεφανιογράφου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρουσία του κ. Ντάτσιου στο Νοσοκομείο, λέγοντας μάλιστα πως είναι μεγάλη τιμή για τη Βέροια να έχει τέτοιους επιστήμονες. «Ελπίζουμε η πολιτεία να αναγνωρίσει τη συμβολή του κ. Ντάτσιου με μια μονιμοποίηση στο Νοσοκομείο μας, δίνοντάς του την ευκαιρία να μεγαλουργήσει». 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το αιμοδυναμικό εργαστήριο, εκπαιδεύει παράλληλα ιατρικό προσωπικό, με μια πρόσφατη συνεργασία μάλιστα αυτή με το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Τέλος, ευχαρίστησε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, ενώ κάλεσε τις τοπικές αρχές να συμπαρασταθούν με όποιο τρόπο μπορούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Από ένα απλό μπράβο έως και υλική συμπαράσταση. Είναι εντυπωσιακό πως ο απλός κόσμος ρωτάει πως μπορεί με τον τρόπο του να συνεισφέρει».
«Το είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση. Είναι ένα μεγάλο αντικείμενο, παρόλο που στην αρχή φαινόταν περίεργο η Βέροια να έχει στεφανιογράφο», ανέφερε ο κ. Αντώνης Ντάτσιος, επεμβατικός καρδιολόγος. «Καθότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν κατευθυντήριες γραμμές, ακολούθησα ότι υπάρχει στο εξωτερικό. Ξεκινήσαμε με στεφανιογραφίες για 2-3 μήνες και μόνο όταν καταλάβαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα, από άποψη ομάδας και ασφάλειας, προχωρήσαμε σε αγγειοπλαστικές. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 22 αγγειοπλαστικές, εκ των οποίων οι 18 ασθενείς ήταν με έμφραγμα. Υπό άλλες συνθήκες θα έψαχναν να απευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη, μπαίνοντας σε λίστα αναμονής ή σε ιδιωτικά ιατρεία και όπως καταλαβαίνετε η αναμονή αποτελεί άμεσο κίνδυνο για ασθενείς υψηλού κινδύνου. 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αναμονή των προγραμματισμένων περιστατικών φτάνει τις 2-3 εβδομάδες, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υψηλών προδιαγραφών», πρόσθεσε ο κ. Ντάτσιος. 
Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τη Διοικήτρια για τη στήριξή της και τον Διευθυντή για την έλευση του στεφανιογράφου όσο φυσικά και τη δωρήτρια κ. Σάκκα, τον πρώην Διοικητή κ. Χατζηδημητρίου και τον πρώην Διοιητητή της 3ης ΥΠΕ κ. Ζηλίδη, που όλοι όπως είπε ήταν πρόθυμοι για συνδρομή σε αυτό το εγχείρημα.

Στη συνέχεια δόθηκαν κάποια στατιστικά στοιχεία των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων από την πεντάμηνη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου. 
Πραγματοποιήθηκαν 206 διαγνωστικές στεφανιογραφίες.
Οι 159 ήταν άνδρες ασθενείς και οι 47 γυναίκες.
Οι 164 (79,6%) ήταν ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Βέροιας.
Οι 22 από την Αλεξάνδρεια.
Οι 4 από Νάουσα
Πραγματοποιήθηκαν 22 αγγειοπλαστικές, εκ των οποίων το 90% έγιναν από το χέρι.
Ο νεαρότερος ασθενείς ήταν 35 χρονών και γηραιότερος 85 χρονών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ