Τα αποτελέσματα της πράξης «Ημαθία 2012 - Απασχόληση Τώρα», που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ΤΟΠ.Ε.Κ.Ο. (Τοπικές δράσεις κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες), παρουσιάστηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Βέροιας, το απόγευμα της Πέμπτης 29/10. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Ημαθία 2012, Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ο στατιστικός Τζάνας Κωνσταντίνος και ο εκπρόσωπος...
της Ιταλικής εταιρείας Χατζηχρίστος Εμμανουήλ. Τα ΤΟΠΕΚΟ αποτελούν δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» το οποίο σχεδίασε και διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο τους την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων και των επιχειρήσεων, με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας υλοποιείται η πράξη «ΗΜΑΘΙΑ 2012- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΡΑ». Ο αριθμός των ανέργων που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στη δράση ήταν 80 άτομα και στόχος του προγράμματος ήταν να ιδρύσουν νέα επιχείρηση ή να συμμετέχουν σαν εταίροι σε νέα επιχείρηση, ή να προσληφθούν σε τοπικές επιχειρήσεις, ή να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας.
Οι προσπάθειες που έγιναν στην Ημαθία, είχαν σαν βασικό άξονα τον τουρισμό, επιχειρηματικά πλάνα που θα προσελκύσουν κόσμο στην Ημαθία, προβάλλοντας παράλληλα το τοπικό προϊόν.
της Ιταλικής εταιρείας Χατζηχρίστος Εμμανουήλ. Τα ΤΟΠΕΚΟ αποτελούν δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» το οποίο σχεδίασε και διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο τους την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων και των επιχειρήσεων, με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Στα πλαίσια της παραπάνω δράσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας υλοποιείται η πράξη «ΗΜΑΘΙΑ 2012- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΡΑ». Ο αριθμός των ανέργων που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στη δράση ήταν 80 άτομα και στόχος του προγράμματος ήταν να ιδρύσουν νέα επιχείρηση ή να συμμετέχουν σαν εταίροι σε νέα επιχείρηση, ή να προσληφθούν σε τοπικές επιχειρήσεις, ή να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας.
Οι προσπάθειες που έγιναν στην Ημαθία, είχαν σαν βασικό άξονα τον τουρισμό, επιχειρηματικά πλάνα που θα προσελκύσουν κόσμο στην Ημαθία, προβάλλοντας παράλληλα το τοπικό προϊόν.
Το λόγο αρχικά πήρε ο κ. Τζάνας, αναφερόμενος στα επιχειρηματικά σχέδια που επέλεξε ένα μέρος των δικαιούχων να υλοποιήσει. «Γίνανε 11 επιχειρηματικά σχέδια, μεταξύ των οποίων σχέδια για δημιουργία καφέ, μπαρ, ειδών γάμου, κτλ., σχέδια τα οποία δεν εξυπηρετούν τον αρχικό σκοπό, του να προσελκύσουμε κόσμο απ΄έξω. Το να αλλάζουμε λεφτά μεταξύ μας δεν αποτελεί βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο στην προκειμένη περίπτωση, που ο τουρισμός. Στην Ημαθία υπάρχουν άφθονα φρούτα. Μια επιχείρηση θα μπορούσε να είναι η μεταποίηση φρούτων, π.χ. μαρμελάδες, που θα μπορούσαν να προσφέρονται και σε όλα τα ξενοδοχεία της Ημαθίας και να μην τρώνε οι επισκέπτες ξένα προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των ανέργων δικαιούχων. «Επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε περισσότερες από 150 επιχειρήσεις αλλά βρήκαμε αρνητική αντιμετώπιση, δεν υπήρχε ανταπόκριση για τα βιογραφικά των καταρτιζόμενων στο πρόγραμμα αλλά και στα 14 ραντεβού για συνέντευξη που καταφέραμε τελικά να κλείσουμε, για 2 θέσεις εργασίας, εμφανίστηκαν 4 άτομα! Τελικά 5 άτομα από τα 80 που καταρτίστηκαν αρχικά βρήκαν δουλειά. Τελικά θέλουμε να δουλέψουμε; Από τους 80, οι 16 θέλησαν να ανοίξουν επιχείρηση αλλά είναι stand by λόγω έλλειψης πόρων και οι υπόλοιποι πήραν το χρηματικό ποσό της επιδότησης (400€), έμειναν προφανώς ευχαριστημένοι και έφυγαν».
Στην συνέχεια, ο κ. Ακριβόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με τον αγροτουρισμό και την έννοια που έχει δοθεί από επιχειρηματίες στην Ελλάδα.
«Είναι λάθος ο αγροτουρισμός να θεωρείται ο αγροτικός τουρισμός. Θέλουμε μικρές μονάδες με αντικείμενο συνυφασμένο με τον κάθε τόπο. Σκοπός είναι να παράσχουμε φιλοξενία με βάση το τι προσφέρει ο νομός Ημαθίας, από τον τρόπο που θα είναι χτισμένη η μονάδα, με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής, μέχρι τα προϊόντα που θα προσφέρει. Πολλές μονάδες ανοίγουν στην Ημαθία και αυτοβαπτίζονται αγροτουριστικές, χωρίς να έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο».
Το λόγο πήρε ο κ. Χατζηχρίστος, ο οποίος ιδιαίτερα επικριτικός σχολίασε αρχικά την μηδαμινή συμμετοχή στο συνέδριο της Βέροιας, ελπίζοντας πως αυτό σημαίνει πως τα προβλήματα στην Ημαθία έχουν λυθεί. Στην τοποθέτησή του βασίστηκε στο παράδειγμα του Αμπρούτσο, μιας μικρής ορεινής περιφέρειας της Ιταλίας, που ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί κατακόρυφα, με τον αγροτουρισμό να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. «Στο Αμπρούτσο, η οικονομία βασίζεται στην γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία τυποποίησης προϊόντων που παράγει. Άνθρωποι από τα μεγάλα αστικά κέντρα επισκέπτονται την περιοχή για να γνωρίσουν από κοντά το αγνό, το φυσικό προϊόν και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του. Κίνητρο του επισκέπτη είναι να βρει στο τραπέζι του τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, εκτινάσσοντας τον τουρισμό στην περιοχή σε εκπληκτικά νούμερα. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της συγκεκριμένης περιφέρειας στα παράλια, κατέχουν μόνο το 9% του τουρισμού ενώ το 91% το κατέχει το Αμπρούτσο. Ο κόσμος των μεγάλων αστικών κέντρων ψάχνει διέξοδο και αυτό λειτούργησε εκεί».
Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τα λάθη που έχουν κάνει οι επιχειρηματίες και οι αγρότες στην Ημαθία, μη εκμεταλλευόμενοι τα χρήματα και τις επιδοτήσεις που τους έδωσε το κράτος. «Στους αγρότες, π.χ., δόθηκαν επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους και τα μετατρέψανε σε "μπίζνα" πουλώντας το ρεύμα και κάθονται στα καφενεία. Στην Ιταλία για παράδειγμα, οι αγρότες έχουν ηλεκτρικά μηχανήματα, τα οποία τροφοδοτούν με ρεύμα που οι ίδιοι παράγουν με τα φωτοβολταϊκά, εκμεταλλευόμενοι τις επιδοτήσεις.
Επισκεπτόμενος τη Βέροια, σε συγκεκριμένα εστιατόρια της πόλης βρήκα στον κατάλογο κατεξοχήν πιάτα με γκούντα. Αυτό τελικά είναι το ντόπιο τυρί της Ημαθίας; Τι το ξεχωριστό θα δοκιμάσει δηλαδή ο επισκέπτης που θα έρθει τόσα χιλιόμετρα; Η Ημαθία έχει και ιστορία και εργατικά χέρια και προϊόν. Ας αντιληφθούμε ότι αυτό που έχουμε είναι μοναδικό και να μην προσπαθούμε να το θάψουμε, αλλά να το αναδείξουμε. Να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις μας αυστηρά τοπικά προϊόντα και να μυήσουμε τον επισκέπτη στον τρόπο ζωής του τόπου μας. Να μην μαζεύουμε ότι περισσεύει από τον τουρισμό της Ιταλίας, της Ισπανία και της Τουρκίας. Στο Αμπρούτσο πουλήσανε τον εαυτό τους, δεν τον μπασταρδέψανε και πετύχανε. Ας πάρουμε παράδειγμα από εκεί». Τέλος, αναφέρθηκε και στα μηδενικά αποτελέσματα που βρίσκει ο διαδικτυακός επισκέπτης όταν ψάχνει πληροφορίες για την Ημαθία, όσο και για τις λιγοστές κλίνες που υπάρχουν στο νομό.