Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ημαθία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»
Το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Ημαθία, αποτελεί «φωτογραφία» της κοινωνικής συνείδησης του λαού της περιοχής στη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι δείγμα δηλαδή όχι μόνο του ΤΙ, αλλά και του ΠΩΣ σκέφτονται οι κάτοικοι της για τη ζωή τους, για τις προοπτικές της, συνολικά για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση. Είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών αντιλήψεων που κυριαρχούν...
και εκφράζουν με το δικό τους τρόπο και την κατάσταση αυτού που ονομάζεται «λαϊκό κίνημα». Δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια τώρα-πέρα από τα «αυθόρμητα ξεσπάσματα»- απουσιάζουν οι μαζικοί -συνδικαλιστικοί φορείς (με δράση) στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού (εξαίρεση στη Νάουσα) η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι μακριά από σωματεία, αγροτικούς συλλόγους κ.α, όπως και ότι οι πολιτικές νεολαίες, αλλά και μια σειρά πολιτικά κόμματα έχουν πλέον μόνο συμβολική-εκλογική παρουσία. Ας δούμε ορισμένες πρώτες σκέψεις:

Υπήρχε και στην Ημαθία μεγάλη αύξηση της αποχής σε ποσοστά (+9,04) αν και μικρότερη (-3,31%) από το πανελλαδικό ποσοστό. Συνολικά ψήφισαν 12.190 λιγότεροι από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, γεγονός που επηρέασε σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα.

Το ποσοστό των άκυρων μειώθηκε (-0,41 και -531 ψήφους), ενώ των λευκών σχεδόν διπλασιάστηκε (+394 ψήφοι, +0,58%), ψήφοι κυρίως συνειδητοί και όχι «τυχαίοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει σε ποσοστό (+0,33%) και φτάνει στο 34,27 προσεγγίζοντας έτσι το πανελλαδικό ποσοστό σε σχέση με το 33,94% που είχε τον Γενάρη. Χάνει όμως σε ψήφους (4.817) που φυσικά δεν δικαιολογούνται με την ψήφιση της «Λαϊκής Ενότητας» (2.505) αλλά είναι εμφανές ότι κατευθύνθηκαν και σε άλλα κόμματα ή στην αποχή

Η Ν.Δ πέφτει σε ποσοστό (- 1,31%), ποσοστό (27,56%) που είναι κάτω από το πανελλαδικό της και χάνει 4.509 ψήφους που κατευθύνονται προς άλλους πολιτικούς χώρους κυρίως στα «δεξιά» της, αλλά και στην αποχή.

Η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» εμφανίζεται ενισχυμένη σε ποσοστό (+1,58%), ψήφους (+513) και εμφανίζει ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό (+2,27%)

Το ΠΑΣΟΚ με το εκλογικό σχήμα «Δημοκρατικής Συμπαράταξη» δεν μπορεί να συγκριθεί με το άθροισμα με τη ΔΗΜΑΡ (γιατί δυνάμεις της ψήφισαν και ΣΥΡΙΖΑ), εμφανίζει ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό (+0,55%).

Το ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζει σημαντική μείωση σε ποσοστά (-2,11%), σε ψήφους (-2.279) και ποσοστά μικρότερο (-1,19%) από το πανελλαδικό. Εμφανής είναι η συμπίεση που υπέστη από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή αύξηση σε ποσοστό (+0,22%) και πτώση σε ψήφους (-425) ενώ εμφανίζει ποσοστό μικρότερο από τα πανελλαδικό (-0,41%)

Οι ΑΝΕΛ εμφανίζουν πτώση σε ποσοστό (-1,79%) και ψήφους (-2.069) καθώς και ποσοστό μικρότερο από το πανελλαδικό (-0,10%) δείγμα των διαρροών που είχαν προς Ν.Δ αλλά και αλλού.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, πρωτοεμφανιζόμενη, παίρνει ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό (+0,30%) και είναι 8η δύναμη στο νομό.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ εμφανίζει αύξηση σε ποσοστά (+1,465) και ψήφους (+861), ενώ το ποσοστό του είναι μεγαλύτερο από το πανελλαδικό (+0,55%).

Από τα κόμματα που έχουμε εκτός Βουλής αυξημένα σε ψήφους και ποσοστά εμφανίζονται το ΕΠΑΜ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Εκλογική Συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ)-Μ-Λ ΚΚΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ