Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μεγαλύτερο, λαμπερότερο και κόκκινο το φεγγάρι τα ξημερώματα στη Βέροια!

Ένα μοναδικό θέαμα θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα ξημερώματα της Δευτέρας, με το φεγγάρι, που θα είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να υπάρξει, η λεγόμενη υπερπανσέληνος, να εξαφανίζεται τελείως λόγω ολικής έκλειψης και να μοιάζει σαν να έχει πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η, ούτως ή άλλως θεαματική, ολική έκλειψη θα συμβεί κατά τη διάρκεια της υπερπανσελήνου, καθώς η πανσέληνος θα λάβει χώρα όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο... δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος του υπό έκλειψη φεγγαριού θα φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλείψεις. Ο χρωματισμός αυτός θα οφείλεται στην ολική έκλειψη Σελήνης με τη Γη να καλύπτει το φεγγάρι. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί πάνω από τρεις δεκαετίες. Εκτός μάλιστα από κόκκινη θα είναι κατά 14% μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως και κατά 30% λαμπρότερη. 
Στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις 6 παρά 10 το πρωί, οπότε Βεροιώτες μην το ξενυχτήσετε... Απολαύστε τον βραδινό σας ύπνο και βάλτε ξυπνητήρι!

Το φαινόμενο το φεγγάρι να βάφεται κόκκινο έχει παρατηρηθεί τελευταία φορά πριν από 33 χρόνια, το 1982 και θα επαναληφθεί το 2033. Οι υπερπανσέληνοι δημιουργούνται επειδή η τροχιά της Σελήνης από τη Γη είναι ελλειπτική και όχι κυκλική. Η μέση απόσταση της Σελήνης από τον πλανήτη μας είναι περίπου 354.600 χλμ., με τον φυσικό δορυφόρο να είναι στο «απόγειο» του στα 405.600 χλμ. και στο «περίγειο» στα 226.000 χλμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ