Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το αίσθημα αυτοσυντήρησης των βουλευτών της επαρχίας «φρέναρε» το αγροτικό πακέτο μέτρων!

Εκτός φορολογίας εισοδήµατος των αγροτών αναµένεται να τεθούν τα «µεροκάµατα» που κάνουν οι αρχηγοί των εκµεταλλεύσεων και τα µέλη των οικογενειών τους, σύµφωνα µε τις τελευταίες σκέψεις στα κοµµατικά επιτελεία που στηρίζουν την κυβένηση. Την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες να βρίσκουν λύση και στο θέµα των εισφορών του ΟΓΑ. Επ’ αυτού η πρόταση είναι να αυξάνεται το ύψος των εισφορών ανάλογα µε το µέγεθος της εκµετάλλευσης...

και τις ανθρωποώρες που απαιτούνται για την υποστήριξή της. Αυτό σηµαίνει ότι στις εισφορές θα συνυπολογίζονται τόσο η απασχόληση των ιδιοκτητών των εκµεταλλεύσεων, όσο και τα µεροκάµατα των αγρεργατων. Η εξειδίκευση των µέτρων αναµένεται αρχές Σεπτεµβρίου. Όπως φάνηκε στη διάρκεια της εβδοµάδας, περισσότερο µε το ένστικτο αυτοσυντήρησης των βουλευτών και κυρίως όσων εκλέγονται στην επαρχία και λιγότερο µε την ανάγκη προστασίας των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου, έχει να κάνει η αναβολή κατάθεσης την περασµένη Τετάρτη στη Βουλή του επίµαχου πακέτου µέτρων για τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Η ζωηρή αντίδραση µέρους της κοινοβουλευτικής οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας αρχικά και οι φωνές ανησυχίας απ’ όλο το πολιτικό φάσµα στη συνέχεια, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να το αποσύρει προσωρινά από το τραπέζι των συζητήσεων. Ο τρόπος ήταν για µια ακόµη άκοµψος, καθώς το πρωί της ∆ευτέρας ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου υποστήριζε πως ενδέχεται οι αποφάσεις να µετατεθούν για τις αρχές Αυγούστου και το µεσηµέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη ανακοίνωνε ότι το «πακέτο» δεν είναι στα προαπαιτούµενα της συµφωνίας µε τους δανειστές και µπορεί να περάσει από τη Βουλή µέχρι το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιµήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλησε αρχικά να… ποτίσει το φαρµάκι άρον – άρον και µε τις πλάτες των φιλοευρωπαϊκών κοµµάτων της αντιπολίτευσης και µόνο όταν είδε ότι τα πράγµατα ζορίζουν, επέλεξε να… πατήσει φρένο, µεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις σε εν ευθέτω χρόνω. Μια κάπως πιο ζωηρή στάση αυτή τη φορά από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε να κάνει περισσότερο µε την ανάγκη της ίδιας της οργάνωσης να πείσει για την ύπαρξή της.Οι παλιές καραβάνες της Μεσογείων είδαν τη φουρτούνα που έρχεται περισσότερο σαν δική τους «σανίδα σωτηρίας» για την επάνοδο της χρεοκοπηµένης οργάνωσης στα δηµόσια πράγµατα και λιγότερο σαν ευκαιρία συνεισφοράς στην αντιµετώπιση των δυσκολιών του αγροτικού κόσµου. Άλλωστε, οι µόνη επαφή που µπόρεσαν να αναπτύξουν ήταν αυτή που είχαν µε την νεοεκλεγείσα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία και έγινε κοινωνός των απόψεων της Συνοµοσπονδίας. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, όλα δείχνουν ότι η χρονική µετάθεση των αποφάσεων και η εξάντληση της σταδιακής εφαρµογής του πακέτου δεν θα λύσουν κανένα πρόβληµα. Η δυσκολία κατανόησης της πραγµατικής κατάστασης της ελληνικής γεωργίας και η αδυναµία οργάνωσης συστηµατικής προσπάθειας σχεδιασµού των πολιτικών και αναζήτησης ισοδύναµων ή αντίβαρων µέτρων δεν αφήνουν περιθώριο για προσδοκία αξιόπιστων και µακροπρόθεσµων λύσεων. 

Σκόρπιες φωνές από τους αγρότες

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των άµεσα ενδιαφεροµένων, δηλαδή του αγροτικού κόσµου, ελλείψει σοβαρής συλλογικής εκπροσώπησης οι φωνές ήταν σκόρπιες και αποσπασµατικές. Περισσότερο λειτούργησε η άµεση και ζωηρή πίεση κάποιων µεµονωµένων αγροτών µε εκτόπισµα στον τόπο αναφοράς τους, κυρίως προς τους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι έδειξαν να παίρνουν εγκαίρως το µήνυµα και λιγότερο η κινητοποίηση των απαξιωµένων οργανώσεων του χώρου.


Παθητική η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου-
Χωρίς στόχευση

Άκρως παθητική στο θέµα αυτό υπήρξε και η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία, αρχικά υποτίµησε παντελώς το θέµα, στη συνέχεια άρχισε να αντιλαµβάνεται τη φουρτούνα που έρχεται και στο τέλος περιορίσθηκε σε κάποιες επαφές µε εκπροσώπους των διακινητών αγροτικών εφοδίων, ικετεύοντας απλά για τη συµβολή τους στη µείωση του κόστους παραγωγής.

Το πρώτο φορολογικό ισοδύναμο έρχεται από την ιδιοεργασία του αγρότη

«Κλειδί» για την οµαλή φορολογική εναρµόνιση των αγροτών µε τους υπόλοιπους επαγγελµατίες, είναι το κοµµάτι της ιδιοεργασίας που προσφέρουν στις εκµεταλλεύσεις τους. Με το δεδοµένο ότι αγροτικό εισόδηµα είναι η αξία που εισπράττει αγρότης από το προϊόν που παράγει και πουλάει µείον τις δαπάνες για να το παράγει συν τις επιδοτήσεις του Πυλώνα I, όταν φθάνει η ώρα της φορολόγησης δεν πρέπει να ξεχνά ότι πρέπει να τεκµηριώσει τις δαπάνες που του αναλογούν. Σύµφωνα µε ανάλυση της εταιρείας τη Foodstandard οι MAE (Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας), τα εργατικά και τα εργόσηµα τεκµηριώνουν τις δαπάνες κάθε αγρότη µε δεδοµένο ότι η ιδιοαπασχόληση αυτού και της οικογένειάς του -ο «µισθός» του δηλαδή- τις περισσότερες φορές φτάνει ή και ξεπερνάει το 50% του τζίρου του. Και προσθέτοντας τον αριθµό των εργοσήµων για τους εργάτες γης τεκµηριώνονται τα εργατικά που απαιτούνται για την παραγωγή ενός προϊόντος µε πλήρη και αντικειµενικό τρόπο. Προτείνεται λοιπόν η υιοθέτηση των MAE από τη φορολογική αρχή σύµφωνα µε το ΦΕΚ 1181/9.6.2011 και του αριθµού των εργοσήµων προσδιορίζοντας έτσι αντικειµενικά τη δαπάνη εργατικών τεκµαρτών.

Αγρότες µη υπόχρεοι ΦΠΑ

Επίσης στο θέµα του ΟΓΑ, παρόλο που ενδέχεται να τριπλασιασθούν οι εισφορές πρέπει να εξηγηθεί στους αγρότες, σύµφωνα µε τη Foodstandard, ότι ανταποδοτικά θα παίρνουν την αντίστοιχη σύνταξη και θα αντιµετωπίζονται όπως οι µικρές εταιρείες. Η υπαγωγή των αγροτών στις µικρές επιχειρήσεις (τζίρος 10.000 ευρώ που θα επεκταθεί στις 25.000 ευρώ) τους καθιστά µη υπόχρεους ΦΠΑ όταν εκδίδουν τιµολόγια χονδρικής. Το µέτρο αφορά το 60-65% των αγροτών και θα παράγει σηµαντική φορολογητέα ύλη και διαφάνεια στην προµηθευτική αλυσίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ