ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΩΝ;
Ο οικονομικός μεγιστάνας Ιβάν Σαββίδης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο νομό Ημαθίας. Η πρόσφατη επίσκεψή του σε διάφορες περιοχές της Βέροιας και οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με διάφορους εκπροσώπους και φορείς του νομού, «φούντωσαν» τα σενάρια που τον θέλουν να είναι «ζεστός» για οικονομικά ανοίγματα στην γενικότερη περιοχή.
Οι τελικές αποφάσεις του μεγαλομετόχου του δικεφάλου, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της Ημαθίας. Άλλωστε, η επικείμενη άρση του Ρωσικού εμπάργκο, αποτελεί τον διακαή πόθο του αγροτικού κόσμου, ο οποίος περιμένει με ανυπομονησία τις εξελίξεις.
Οι τελικές αποφάσεις του μεγαλομετόχου του δικεφάλου, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της Ημαθίας. Άλλωστε, η επικείμενη άρση του Ρωσικού εμπάργκο, αποτελεί τον διακαή πόθο του αγροτικού κόσμου, ο οποίος περιμένει με ανυπομονησία τις εξελίξεις.
Ποιες είναι όμως οι σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν;
Οι σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν περάσει από διάφορες διακυμάνσεις. Από το θερμό κλίμα της εποχής που ο ομογενής μεγιστάνας εκλέχτηκε δύο φορές στην Κρατική Δούμα με το κόμμα του Πούτιν «Ενιαία Ρωσία», αρχής γενομένης από το 2003, στο ψυχρό πριν από λίγο καιρό, όταν ο Σαββίδης έμεινε εκτός ψηφοδελτίου μεταξύ 50 και πλέον υποψηφίων, καταλαμβάνοντας την 16η θέση. Ο ίδιος, όπως είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στην ρωσική εφημερίδα «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς», δέχτηκε μεγάλο εσωκομματικό «πόλεμο» από τον κυβερνήτη του Ροστόφ, Βασίλι Γκολουμπιέφ.Ήταν η ίδια περίοδος που ο Ιβάν Σαββίδης διαφώνησε δημοσίως με την πολιτική του κόμματος του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια του κόσμου, τον οποίο δεν υπολογίζουν και αν δεν υπολογίζεις τον κόσμο, για ποιον λόγο χρειάζεται η Βουλή;» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την δυσαρέσκεια στον άλλοτε καλό του φίλο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με προσωπικό τηλεφώνημα του τελευταίου μάλιστα, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για τα λεγόμενά του, τελικά η παρεξήγηση έληξε. Στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, ο Σαββίδης υποστήριξε την υποψηφιότητα Πούτιν, ωστόσο δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Μεντβέντεφ δηλώνοντας «δεν θέλω να έχω καμία σχέση με το κόμμα που εργάζεται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας». Και μπορεί οι σχέσεις του με τους δύο ισχυρούς άντρες της παγωμένης Μόσχας, να μην είναι όπως την εποχή που ο νυν ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ήταν βουλευτής στην κρατική Δούμα, όμως, με τον πρώτο πάντα τον συνδέουν δεσμοί αλληλοεκτίμησης και σεβασμού. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον θεωρεί μία εξέχουσα προσωπικότητα για την χώρα του, γι' αυτό και τον προσκάλεσε πρόσφατα στην δεξίωση που παρέθεσε για την εθνική γιορτή της Ρωσίας, παραμονή της επετείου για την Εθνική Ενότητα των Ρώσων. Ένα ακόμη σημείο τριβής με τον Πούτιν υπήρξε και όταν ο τελευταίος τον περασμένο Αύγουστο υπέγραψε διάταγμα για την πώληση του 38% των μετοχών του αεροδρομίου του Ροστόφ, σε εταιρία η οποία θα συμμετάσχει στην κατασκευή καινούριου αεροδρομίου κόστους 15 δισ. ρουβλιών (440 εκατ. ευρώ) ως το 2016. Ο όμιλος του Σαββίδη κατέχει το 51% των μετοχών του παλαιού αεροδρομίου και διαφώνησε με την κατασκευή νέου, υποστηρίζοντας πως τα έξοδα κατασκευής δεν θα καλυφθούν ούτε τα επόμενα 50 χρόνια.
Πάντως τον τελευταίο χρόνο, οι σχέσεις Σαββίδη - Πούτιν έχουν αποκατασταθεί πλήρως και διέπονται από αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Έχουν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ στο ταξίδι του Αλέξη Τρίπρα στη Μόσχα, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ παρακολούθησε από κοντά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο.