Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Κραυγή αγωνίας για εφημερίες, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΚΑΡΙΑΙΑΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων στις υπηρεσίες υγείας στο νομό μας, προβλήματα που όπως αναφέρθηκε περισσεύουν, με το φόβο να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία και να οδηγήσουν μάλιστα στην ακαριαία κατάρρευση του συστήματος υγείας... 

Οι συνεχόμενες και εξαντλητικές εφημερίες στις μονάδες υγείας Βέροιας και Νάουσας, έχουν σαν αποτέλεσμα την κούραση και ταλαιπωρία των ιατρών, που παρόλα αυτά καλύπτουν τις ανάγκες, αντιμετωπίζουν τα επείγοντα αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου είναι πυκνές. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρόδρομος Ισαακίδης, «Η παρεχόμενη περίθαλψη δε θα είναι η καλύτερη, ούτε ποιοτικά ούτε και ποσοτικά. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο της 3ης ΥΠΕ, το οποίο και δε δέχονται να ανακαλέσουν, από τις 5 Ιουνίου περικόπτεται ο 3ος εφημερεύοντας ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας. Πρόκειται για μια σοβαρή υποβάθμιση, σε μια μονάδα υγείας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και εξυπηρετεί πληθυσμό 60.000 περίπου κατοίκων και ο ασθενής έχει μάθει να πηγαίνει και να βρίσκει γιατρό όποτε θέλει. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης δε θα είναι καλά και ελπίζουμε να μην δούμε φαινόμενα όπως στην ψυχιατρική της Κοζάνης, όπου 2 γιατροί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στην Πτολεμαΐδα όπου είδαμε ξυλοδαρμό ιατρών. 
Οι γιατροί εφημερεύουν πέρα από τις δυνατότητές τους, υπάρχει κούραση και ταλαιπωρία και είναι λογικό να μην έχουν την ίδια διάθεση και ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά όπως οφείλουν. 
Στο Νοσοκομείο Ημαθίας το πρόβλημα είναι σε οριακό σημείο. Στις μονάδες Βέροιας και Νάουσας, βγαίνει μετά από συμβούλιο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εφημεριών, χωρίς η διοίκηση των νοσοκομείων να έχει συγκεκριμένη θέση. Λόγω της μεγάλη υποστελέχωσης, τα προγράμματα εφημεριών δε συνάδουν με το καθεστώς και της δυνατότητες ασφαλούς εφημέρευσης.
Σύμφωνα με το νόμο, ο γιατρός κάνει το πολύ μέχρι 5 εφημερίες το μήνα, τις παραπάνω δε θα τις πληρωθεί. Το θέμα όμως των γιατρών δεν είναι οικονομικό αλλά ιατρικό, πόσο δηλαδή ο γιατρός θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε «νούμερα», θέλοντας να κάνει πιο κατανοητό το πρόβλημα. «Από το ποσό των 1.700.000 ευρώ που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015 έπρεπε να λάβει το νοσοκομείο Νάουσας, έλαβε τα 220.000 ευρώ. Μιλάμε για μεγάλη υποχρηματοδότηση σε σχέση με τον προϋπολογισμό, έπρεπε να λάβει τουλάχιστον 700-800.000 ευρώ. Οι επικουρικοί ιατροί δεν πληρώνονται από το Υπουργείο αλλά από το ποσό για τις ανάγκες του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, με τις 220.000 ευρώ, το νοσοκομείο Νάουσας αδυνατεί να πληρώσει τους 5 επικουρικούς ιατρούς και κινδυνεύει να φύγουν. Ασθενείς, γιατροί, προσωπικό και νοσοκομεία, δε δεχόμαστε να μας βλέπουν σαν νούμερα. Θα αντιδράσουμε δυναμικά στην υποβάθμιση των μονάδων υγείας. Έχει τελειώσει η ανοχή μας στη μείωση ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης»

Αναφέρθηκε μάλιστα και στον βουλευτή Κώστα Λαπαβίτσα λέγοντας πως «Ο κυβερνητικός βουλευτής Ημαθίας κ. Λαπαβίτσας, δήλωσε ευθαρσώς πως τα νούμερα δεν ευνοούν τη λειτουργία του νοσοκομείου Νάουσας και όταν η χρηματοδότηση είναι μειωμένη, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η συρρίκνωση είναι δεδομένη».


Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Βασίλης Διαμαντόπουλος πέρα από το πρόβλημα των εφημεριών, αναφέρθηκε στα προβλήματα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας. «Ο παιδίατρος από την Αλεξάνδρεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας για να καλύψει τις εκεί ανάγκες. Το μικροβιολογικό και ακτινολογικό δε λειτουργούν για τον ίδιο λόγο. Οι ανάγκες τους κόσμου αυξήθηκαν, καθώς έκλεισε και το πρώην ΙΚΑ Αλεξάνδρειας και ο όγκος ασθενών απορροφήθηκε από το Κ.Υ. Μια περαιτέρω μείωση δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί, καθώς είναι επικίνδυνο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς. Μάλιστα τώρα ανεστάλη και μετακίνηση ιατρών από το Κ.Υ. Αλεξάνδρειας στο νοσοκομείο της Βέροιας.
Η διοίκηση μάλιστα έχει δώσει τα τηλέφωνά μας σε διευθυντές όμορων νομών, όπου αιφνιδιαστικά μας παίρνουν τηλέφωνο και ακατάλληλες ώρες, για να πάμε εκεί για εφημερίες. Χωρίς καν να ενδιαφερθούν με ποιο τρόπο θα μεταβούμε εκεί».

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας και γραμματέας της ΕΝΙΚΕΜ Γιάννης Πετράκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ακαριαία κατάρρευση των υγειονομικών μονάδων, την οποία μπορεί όπως είπε να αποτρέψει η παρέμβαση του πολίτη. «Αν δει κάποιος το χρονολόγιο από το 2010 που μπήκαμε σε αυτό τον εφιάλτη, θα δει πως κάθε μέρα είναι και χειρότερα. Γίνεται λόγος για κάποια κέντρα υγείας που έχουν 4 γιατρούς που εξυπηρετούν 5 περιστατικά. Όταν όμως ρωτάμε συγκεκριμένα να μας πουν που συμβαίνει αυτό, απάντηση δεν παίρνουμε. Έτσι δικαιολογούν τις περικοπές. Όταν η πραγματικότητα δεν τους συμφέρει αλλάζουν τα στοιχεία. 
Η ακαριαία κατάρρευση δε συνέβη ακόμη γιατί πολλοί από εμάς δουλεύουν δωρεάν. Οι μονάδες κρατήθηκαν με δωρεάν εργασία.
Στη Μονάδα Υγείας Νάουσας δεν υπάρχουν πλέον νέοι ειδικευόμενοι και οι συνάδελφοι που είναι κοντά στη σύνταξη δε φεύγουν για να μην κλείσει η μονάδα. Μόνιμο προσωπικό δεν προσλαμβάνεται και τα κενά καλύπτονται με επικουρικούς, που η αίτηση που κάνουν πια δεν είναι για 2 νοσοκομεία αλλά για 2 ΥΠΕ, που σημαίνει από Καστοριά μέχρι Αλεξανδρούπολη. Αποτέλεσμα; Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό γιατί ποιος νέος συνάδελφος θα θέλει να μπει σε αυτό το σύστημα και μένουν εδώ οι «παγιδευμένοι» για να καλύψουν τις ανάγκες που προχωράνε με επιταχυνόμενους ρυθμούς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ