Συνέντευξη παραχώρησε ο Bεροιώτης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και Υποψήφιος Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην σημερινή κυριακάτικη «Real News» και στην δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου. Το μέλλον του κόμματος. Κύριε Θεοχαρόπουλε, διεκδικείτε την προεδρία της ΔΗΜΑΡ. Τι προσδοκάτε για ένα κόμμα που έχει φτάσει να μην ανιχνεύεται καν στις δημοσκοπήσεις; Τι πρέπει να γίνει ώστε η ΔΗΜΑΡ να επανέλθει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο;
Να γυρίσουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Η Δημοκρατική Αριστερά αξίζει να ξαναπροσπαθήσει. Να είναι συστατικό στοιχείο νέων πολιτικών λύσεων. Ο ρόλος της είναι σημαντικός στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Να υπάρχουν καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της ιδρυτικής μας ταυτότητας ως κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε θετικά με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία.
Να γυρίσουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Η Δημοκρατική Αριστερά αξίζει να ξαναπροσπαθήσει. Να είναι συστατικό στοιχείο νέων πολιτικών λύσεων. Ο ρόλος της είναι σημαντικός στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Να υπάρχουν καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της ιδρυτικής μας ταυτότητας ως κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε θετικά με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία.
Αν εκλεγείτε, θα προτείνετε την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;
Αρχικά να υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μόλις πριν 10 μήνες υπέγραψε και έστειλε σχετικές επιστολές προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όπως και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Πράσινους. Το Ποτάμι δεν είχε αποδεχθεί τον διάλογο. Με το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ένας διάλογος, όπου υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες καθώς τότε συμμετείχε στην κυβέρνηση ενώ η ΔΗΜΑΡ ήταν στην αντιπολίτευση. Προσωπικά, αν εκλεγώ θα κινηθώ στη βάση των ιδρυτικών και συνεδριακών μας θέσεων, σύμφωνα με τις οποίες το περιθώριο συνεργασιών μας συναρτάται με το βαθμό που θα διαφοροποιηθούν άλλες δυνάμεις από τις συντηρητικές πολιτικές και θα αντιπαρατεθούν στον νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε τοποθετηθεί ήδη υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών για μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στη χώρα μας καθώς στο πρόσφατο συνέδριο και στις σημερινές μας θέσεις τονίζουμε ότι μια νέα πρόταση διακυβέρνησης περιλαμβάνει και τις δυνάμεις από την πολιτική οικολογία, την σοσιαλδημοκρατία και το δημοκρατικό κέντρο.
Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου της κυβέρνησης με τους εταίρους η οποία ήταν σε θετική κατεύθυνση αλλά δεν στηρίζει τις παλινδρομήσεις και την μη εφαρμογή της. Επίσης, δεν μπορεί παρά να διαφωνούμε στα εθνικολαϊκιστικά στοιχεία της νέας κυβέρνησης. Ειδικά, όσον αφορά τους ΑΝΕΛ, στο πρόσφατο συνέδριο μας αποφασίσαμε ότι «στις πολιτικές δυνάμεις της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται δυνάμεις της «αντιμνημονιακής» δεξιάς αφού οι πολιτικές τους θέσεις είναι συντηρητικές και δεν συνάδουν με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας».
Ποια η θέση σας απέναντι σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα;
Δεν συμφωνώ. Αν υπάρξουν σοβαρά διλήμματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν με την λογική του άσπρου-μαύρου. Οποιοδήποτε ερώτημα θα ερμηνευθεί εξ αντικειμένου ως ερώτημα παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί αντί να τερματιστεί. Η κυβέρνηση μόλις πριν 3,5 μήνες πήρε ξεκάθαρη εντολή για λύση εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης με πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη. Όταν κυβερνάς πρέπει να προσαρμόζεσαι με βάση τις καινούριες συνθήκες για να μην έρθεις σε αδιέξοδα.
Βλέπετε συμφωνία στο τέλος του μήνα; Και αν όχι, τι; Εκλογές;
Η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει. Μία προωθητική, οριστική και έντιμη συμφωνία είναι απαραίτητη εντός του μηνός. Δεν σας κρύβω ότι είμαι εξαιρετικά ανήσυχος. Εκτιμώ ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο, είτε με τους εταίρους, είτε στο εσωτερικό της, θα προχωρήσει σε εκλογές. Οι συνεχόμενες όμως εκλογές δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας και δεν μειώνουν το χρέος. Στην πολιτική πρέπει επιτέλους να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κόστος.
Τελικά, κύριε Θεοχαρόπουλε, τι ακριβώς συνέβη με την Προεδρία της Δημοκρατίας; Δέχθηκε πρόταση και την απέρριψε ο κ.Κουβέλης; Ήσασταν γραμματέας της ΔΗΜΑΡ εκείνη την περίοδο…
Δεν γνωρίζω να έχει γίνει πρόταση στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήμουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την κρίσιμη περίοδο, ήμασταν σε καθημερινές συσκέψεις και συνεδριάσεις των οργάνων και δεν μας μεταφέρθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τέτοια πρόταση. Φαντάζομαι αν υπήρχε τέτοιο θέμα θα είχε τεθεί προς συζήτηση στα όργανα του κόμματος. Η ανακίνηση όμως αυτού του ζητήματος σήμερα από τον πρώην Πρωθυπουργό αλήθεια σε τι αποσκοπεί;
Ποια η επόμενη μέρα για τον Φώτη Κουβέλη; Τον θέλετε ενεργό στη ΔΗΜΑΡ και πώς;
Ο κ. Κουβέλης έχει μεγάλη πολιτική πείρα, πολύχρονη κοινοβουλευτική εμπειρία και ανέλαβε ευθύνες σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο το 2012. Προσέφερε πολλά αλλά έκανε και λάθη. Είναι σημαντικό ότι ο ίδιος άνοιξε τις διαδικασίες διαδοχής του στην Δημοκρατική Αριστερά, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την ηγεσία και δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Είναι πολιτικά ενεργός. Τώρα για το πώς, κατάλληλος να σας απαντήσει είναι μόνον ο ίδιος.
Ποιο το μεγαλύτερό σας λάθος, που οδήγησε στην πτώση της ΔΗΜΑΡ; Τι θα κάνατε σήμερα διαφορετικά;
Η Δημοκρατική Αριστερά επεδίωκε την επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων των μνημονίων. Παρά την παραμονή στο ευρώ και την αποφυγή της χρεοκοπίας το 2012, δεν επιτεύχθηκε στη συνέχεια η ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση. Ο σχεδιασμός δε της αποχώρησης από την κυβέρνηση ήταν ανύπαρκτος. Με την είσοδο στην κυβέρνηση χάθηκε δυστυχώς το μισό ακροατήριο και με την έξοδο το υπόλοιπο. Με ρωτάτε τι έπρεπε να γίνει διαφορετικά. Πολλά. Αν και δεν ήμουν Γραμματέας στην κρίσιμη περίοδο, θα σας έλεγα: διαφορετικός τρόπος συμμετοχής στην κυβέρνηση, επιτακτική διεκδίκηση της επαναδιαπραγμάτευσης, αποχώρηση με προετοιμασία της κοινής γνώμης για τα προβλήματα διακυβέρνησης καθώς και για λόγους που τους αντιλαμβάνεται η κοινωνία όπως η άδικη φορολόγηση. Έλειψε και η αποφασιστική αντιμετώπιση συνεχιζόμενων δημόσιων διαφοροποιήσεων κορυφαίων ηγετικών στελεχών του κόμματος. Το αποτέλεσμα ήταν να θολώνει το στίγμα μας.