Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Θεοχαρόπουλος: «Ο Κουβέλης προσέφερε πολλά αλλά έκανε και λάθη»

Μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα ήταν ο μόνος διεκδικητής της ηγεσίας της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από την Αγίου Κωνσταντίνου. Σήμερα βρίσκει απέναντί του μια πρώην βουλευτή του κόμματος, τη Μαρία Γιαννακάκη, ενώ κανείς δεν αποκλείει την ανακοίνωση κι άλλων υποψηφιοτήτων στο προσεχές συνέδριο από το οποίο θα προκύψει ο νέος αρχηγός. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπήρξε στενός συνεργάτης του Κουβέλη.
Παραιτήθηκε από τη θέση του Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, διατήρησε όμως την ιδιότητά του ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής γιατί όπως λέει με αυτόν τον τρόπο θέλησε να εκπέμψει το σήμα ότι προσωπικά «έλαβε το μήνυμα των εκλογών». Ο υποψήφιος πρόεδρος μιλά στην Karfitsa για τα λάθη, το παρελθόν, τον Φώτη Κουβέλη αλλά και το… μέλλον ενός κόμματος που μέσα σε δυο χρόνια κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, να συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, να χάσει πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη που είχε και να καταλήξει στην 13η θέση συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 0,49%.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία ενός κόμματος που από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα ακολουθεί συνεχώς φθίνουσα πορεία;

Επειδή η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά, ως δύναμη της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, έχει να προσφέρει στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα ανάκαμψης. Να γυρίσουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Η Δημοκρατική Αριστερά αξίζει να ξαναπροσπαθήσει. Να είναι συστατικό στοιχείο νέων πολιτικών λύσεων. Ο ρόλος της είναι σημαντικός στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Για να γίνει το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική και όχι προς την συντήρηση κατεστημένων δομών. Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε θετικά με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Είναι μία συλλογική προσπάθεια και απαιτείται η κινητοποίηση όλων.

Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα, την επόμενη ημέρα, που θα κάνετε όταν εκλεγείτε στη θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ;

Η επαναφορά του ανανεωτικού και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα του κόμματος. Οι καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις. Η ενίσχυση της ιδρυτικής μας ταυτότητας της ευρωπαϊκής και οικολογικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Της ιδρυτικής ταυτότητας ενός χώρου που είναι χρήσιμος σε μία περίοδο που κυριαρχούν οι παλινδρομήσεις και οι ακρότητες. Επίσης, η νέα πολιτική συμμαχιών απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτηθήκατε από τη θέση του Γραμματέα του κόμματος αφήνοντας αιχμές και για λάθος πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τα ηγετικά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου. Ποιοι είναι αυτοί και ποιες είναι αυτές οι λάθος πολιτικές;


Παραιτήθηκα μόνο από τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε. και όχι από μέλος της Κ.Ε. καθώς ήθελα να εκπέμψω το σήμα ότι λάβαμε το μήνυμα. Λάθη έγιναν πολλά και από πολλούς. Χωρίς βέβαια την ίδια αναλογία ευθύνης. Οι πολίτες μπερδεύτηκαν από τις αμφισημίες και από τις διαφορετικές θέσεις που εξέφραζαν τα στελέχη πρώτης γραμμής όπως πολλοί πρώην βουλευτές και νυν μέλη της Κυβέρνησης, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού ακόμη και της ΝΔ. Κρίσιμο ζήτημα ήταν ότι η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε σε μία κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική εφαρμογή των θέσεών της στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης. Με την είσοδο στην κυβέρνηση χάθηκε το μισό ακροατήριο και με την έξοδο το υπόλοιπο. Έγιναν βέβαια και επιπρόσθετα λάθη, όπως ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας σήμερα με τον Φώτη Κουβέλη, δεδομένου ότι για τη θέση του γραμματέα υπήρξατε πρότασή του;

Ο Φώτης Κουβέλης πράγματι με πρότεινε για Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2014 και μετά από δύο θητείες συνολικά 13 μηνών στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φεβρουαρίου τόνισε ότι έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιλογή του αυτή. Οι σχέσεις μας σε όλη την περίοδο της συνεργασίας Προέδρου-Γραμματέα ήταν πάρα πολύ καλές. Σήμερα, σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύ καλές, συζητάμε και αναλύουμε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούμε και άλλα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά αυτό είναι απολύτως λογικό.

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αυριανός ρόλος του κ. Κουβέλη; Έχει να προσφέρει κάτι και αν ναι από ποια θέση ή πρέπει να… πάει σπίτι του;

Ο κ. Κουβέλης έχει μεγάλη πολιτική πείρα, πολύχρονη κοινοβουλευτική εμπειρία και ανέλαβε ευθύνες σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο το 2012. Έκανε βέβαια και λάθη. Πρόσφερε όμως πολλά και είναι σημαντικό ότι ο ίδιος άνοιξε τις διαδικασίες διαδοχής του στην Δημοκρατική Αριστερά, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την ηγεσία και δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Όπως δήλωσε ο ίδιος θα είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Τώρα για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του, κατάλληλος να σας απαντήσει είναι μόνον ο ίδιος.

Γνωρίζετε πρόσωπα, καταστάσεις και… παρασκήνιο. Τελικά, ο κ. Σαμαράς είχε κάνει πρόταση στον κ. Κουβέλη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Δεν γνωρίζω να έχει γίνει πρόταση στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ από τον κ. Σαμαρά για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήμουν ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος την κρίσιμη περίοδο και ήμασταν σε καθημερινές συσκέψεις και φαντάζομαι αν υπήρχε τέτοιο θέμα θα είχε τεθεί προς συζήτηση από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Η ανακίνηση όμως αυτού του ζητήματος σήμερα από τον κ. Σαμαρά αλήθεια σε τι αποσκοπεί;

Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε την Δημοκρατική Αριστερά;


Τα δύο κόμματα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014 μία συζήτηση βάσει συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας. Υπήρξε η προσπάθεια μίας εποικοδομητικής συνεργασίας. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συνεργασθεί μόνο με όσους συμφωνούσαν απόλυτα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η προγραμματική συζήτηση των δύο κομμάτων όμως δεν είχε αυτό ως στόχο. Δεν τίθεται θέμα κοροϊδίας αλλά επιλογής. Σήμερα είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορούν να βρεθούν τα επιπλέον 11,36 δισ που απαιτούσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, οι εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση μας ότι δεν ήταν ρεαλιστικό ως προς την εύρεση των πόρων. Άλλη μια απόδειξη ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν υποσχέθηκε μη εφικτές λύσεις, είπε την αλήθεια χωρίς να ενδιαφέρεται για το κόστος και το πλήρωσε εκλογικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ