Μόλις 4.200 είναι οι... τυχεροί μακροχρόνια άνεργοι που εισέπραξαν από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο, το επίδομα ανεργίας που έχει θεσπιστεί γι' αυτή την κατηγορία πολιτών. Με δεδομένο ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, είτε αναζητούν εργασία, είτε όχι, ανέρχονται στα 537.893 άτομα, προκύπτει ότι το εν λόγω επίδομα των 200 ευρώ το μήνα, για ένα έτος, χορηγείται στο... 0,78% του συνόλου, μόλις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία έχει πάνω από 533.000 ανέργους, οι οποίοι είναι χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών και εκτός από το ότι δεν μπορεί να τους βγάλει από το αδιέξοδο της ανεργίας, αδυνατεί να τους χορηγήσει, ακόμα και αυτό το πενιχρό βοήθημα των 200 ευρώ το μήνα. Ας σημειωθεί ότι ήταν αναμενόμενο πως ο αριθμός των επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων, θα ήταν πολύ μικρός, μιας και οι διατάξεις χορήγησής του, άλλαξαν προς το χειρότερο από την 1.1.2014 και μετά. Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο ότι η υποβολή της σχετικής αίτησης για τους ενδιαφερόμενους, δεν μπορεί να γίνει εάν παρέλθουν δύο μήνες από τη λήξη της 12άμηνης τακτικής επιδότησης. Επιπρόσθετα, πρέπει υποχρεωτικά να είναι 12άμηνο το αρχικό διάστημα που επιδοτείται η ανεργία και όχι μικρότερο. Επίσης, ζητείται το προηγούμενο εκκαθαριστικό, δηλαδή του 2014 στην προκειμένη περίπτωση, για να διαπιστωθεί το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όσων υποβάλλουν αίτηση. Υπάρχουν όμως αρκετοί που εντός του 2014 μπορεί να εργάζονταν, συνεπώς, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα για να λάβουν την εν λόγω παροχή. Χαρακτηριστικό του αισθητά μειωμένου αριθμού των δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος, είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, ο αριθμός τους έφτανε τα 36.000 άτομα. Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης. 2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης. Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής. ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών . 3. Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. 4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 587 + 587 = 11.172,16)
ΕΥΡΩ Σημείωση: Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα από κάθε πηγή – με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης – του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) . Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.
ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες. Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: 1. Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού. 2. Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της άσκησης οικονομικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του. 3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου , η οποία είναι συνημμένη στη σχετική αίτηση, όπου βεβαιώνονται τα παρακάτω: α) ότι έλαβε γνώση των χρονικών διαστημάτων της υποχρεωτικής του εμφάνισης στον ΟΑΕΔ. β) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για τους λόγους απώλειας της ιδιότητας του ανέργου εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης. γ) ότι έλαβε γνώση ότι μετά την άρση του λόγου αναστολής και για να συνεχιστεί η επιδότησή του, οφείλει να παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής. δ) ότι υποχρεούται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση της αρμόδιας Υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη εμφάνισή του εντός της προθεσμίας που θα του ορίζει. ε) ότι υποχρεούται σε περίπτωση αλλαγής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του, να το δηλώσει στην αρμόδια Υπηρεσία. στ) ότι όσα δικαιολογητικά καταθέτει σε φωτοαντίγραφα είναι ακριβή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα. 4. Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.) 5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα. 6. Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση διακοπής του επιδόματος δεν χωρεί συνέχιση