Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κων/νος και Ματθαίος Τσαχουρίδης: «Συμπληρώνουμε και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλον»

Πολυετείς μουσικές σπουδές μελέτης και έρευνας, σημαντική ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική πορεία, διεθνής αναγνώριση, συναυλίες σε σημαντικά θέατρα ανά τον κόσμο, είναι μερικά μόνο από όσα έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα τα αδέρφια -και συνοδοιπόροι στη μουσική τους διαδρομή- Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης: «Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη δυνατή αδελφική σχέση, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον σε απόψεις και ιδέες που αφορούν τη δουλειά μας», σημειώνουν στο in.gr, λίγο πριν ταξιδέψουμε μαζί τους...μέσα από την παράσταση «Ψυχή και Σώμα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (9/05). 
Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, δυο μουσικοί με ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική πορεία και πολλές διακρίσεις κυρίως στο εξωτερικό. Ωστόσο, ποια είναι η μεγαλύτερη διάκριση για εσάς, η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σας μέχρι σήμερα και πόσο δικαιωμένοι νιώθετε από όλη αυτή την αναγνώριση;
"Το πάθος μας για τη «θεία» τέχνη της μουσικής, η διαρκής ενασχόληση και μελέτη, καθώς και η αγάπη για τον ήχο και την εξέλιξή του γενικότερα, είναι τα κίνητρα αυτά που μας οδήγησαν, αλλά και μας οδηγούν, σε αυτήν την δικαίωση της προσπάθειάς μας, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τις μουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας και της ανθρώπινης φωνής. Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση του έργου μας και η δικαίωση όπως λέτε, ίσως και η πιο σημαντική στιγμή για εμάς, είναι αυτή που διέρχεται μέσω της αγάπης και δεκτικότητας του κόσμου σε αυτό που ταπεινά υπηρετούμε, τη μουσική μας."
Ξεκινήσατε και οι δυο από μικρή ηλικία την ενασχόλησή σας με την ποντιακή μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι. Ήταν κάτι που συνέβη ως φυσικό επακόλουθο λόγω της καταγωγής σας και της επιρροής από το οικογενειακό περιβάλλον;
"Βεβαίως και επηρέασε κατά το μέγιστο βαθμό, το γεγονός ότι ο ήχος της ποντιακής λύρας συνόδευε σχεδόν κάθε μας ενασχόληση στην παιδική μας ηλικία. Οι γονείς μας πάντα ενθάρρυναν τον παιδικό μας ενθουσιασμό για την παραδοσιακή μουσική του Πόντου, αλλά και ολόκληρου του Ελλαδικού χώρου. Αυτή η οικογενειακή κατάσταση μάς ώθησε, ώστε να ακολουθήσουμε χωρίς φραγμούς και δισταγμούς τον δρόμο της μουσικής. Σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας, ήταν οι υποτροφίες από τον Μητροπολίτη Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων και από το Michael Marks Charitable Trust για τις μουσικές μας σπουδές στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths University of London), ανοίγοντας τα «φτερά» μας στις μουσικές γειτονιές του κόσμου.
Εκτός από αδέρφια είστε συνοδοιπόροι και στη μουσική. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η συνεργασία σας και τι θαυμάζετε ο ένας στον άλλο;
"Μεγαλώσαμε και πορευόμαστε μέχρι και σήμερα με παράλληλες αναζητήσεις για τη μουσική, αλλά και για τη ζωή γενικότερα. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη δυνατή αδελφική σχέση, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον σε απόψεις και ιδέες που αφορούν τη δουλειά μας. Εξάλλου, το «Ψυχή και Σώμα» ως τίτλος στη μουσική μας, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Ο θαυμασμός που έχουμε ο ένας για τον άλλον, είναι και κατά κάποιο τρόπο η κινητήρια δύναμη σε αυτήν την αδελφική συμμαχία. Αυτό που θαυμάζει ο Ματθαίος στον Κωνσταντίνο, είναι η υπομονή, η δεκτικότητα, η τελειομανία. Αυτό που θαυμάζει ο Κωνσταντίνος στον Ματθαίο, είναι η έμπνευση, ο αυθορμητισμός και απολυτότητα. Κοινή συνισταμένη μας η «Αγάπη»."
Εκτός από το θαυμασμό, τι είναι αυτό που «ζηλεύει» ο Κωνσταντίνος στο Ματθαίο και αντίστροφα;
"Η λέξη «ζήλεια» δεν υπάρχει ούτε στη ζωή μας, ούτε στη μουσική μας, ούτε και στην καθημερινότητά μας. Και αυτό το οφείλουμε στους γονείς μας!"
«Ψυχή και Σώμα»: Είναι αυτός ο ορισμός που θα δίνατε και στην Τέχνη της μουσικής;
"Το ένα δεν ζει δίχως το άλλο... Κάθε μορφή τέχνης θα πρέπει να υπηρετείται από τους ανθρώπους που τη σέβονται «Ψυχή τε και Σώματι». Να είναι αληθινή και να δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα! Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε!"
Ποια άλλα είδη μουσικής ακούνε τα αδέρφια Τσαχουρίδη;
"Κλασσική μουσική, Κλασσική Ινδική μουσική, ethnic, chill out, και πολλές άλλες μουσικές του κόσμου. Γενικά είμαστε «επιρρεπείς» σε κάθε ήχο που εμπνέει, που ξεκουράζει, που «καλλιεργεί» τη σκέψη και το μυαλό."
Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στη μουσική σας και κατά πόσο -πιστεύετε- επιλέγει το ευρύ κοινό την παραδοσιακή μουσική;
"Καταρχήν στο μουσικό σχήμα μας «Ψυχή και Σώμα» δεν πρωταγωνιστεί η παραδοσιακή μουσική. Επιλέγεται όμως η Ποντιακή λύρα, ένα καθαυτού παραδοσιακό μουσικό όργανο, ώστε να κυριαρχεί και να πρωταγωνιστεί σε ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο και να αναδεικνύει τις μουσικές δυνατότητές της με έναν μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο. Και όταν συμβαίνει αυτό, βλέπουμε την έκπληξη στα μάτια του κόσμου. Ένα άλλο στοιχείο της θετικής ανταπόκρισης του κοινού, είναι η μουσική επικοινωνία μας επί σκηνής. Προσπαθούμε να ζούμε με ένταση κάθε στιγμή της μουσικής μας. Τελικά ο κόσμος είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρός κριτής. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει αλήθεια στη μουσική ερμηνεία και εκτέλεση."
Το Σάββατο 9 Μαΐου θα δώσετε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την παράσταση.
"Η μουσική μας παράσταση «Ψυχή και Σώμα» δίνει μια ευκαιρία -αλλά και μια σπάνια πρόκληση για τα μουσικά δεδομένα- στην ανθρώπινη φωνή και στην ποντιακή λύρα να αποδείξουν τις μουσικές τους δυνατότητες, πέρα από τα συνηθισμένα ακούσματα της σημερινής εποχής. Θα είναι σίγουρα κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Η ποντιακή λύρα, ένα καθαρά παραδοσιακό μουσικό όργανο, ξεφεύγει από τα όρια της «παράδοσης» και παραδίδει σε εμάς ήχους και μουσικές τεχνικές πρωτόγνωρες. Το ίδιο και η φωνή, όπου με τη μοναδική ευελιξία και τεχνική έκφρασης και συναισθηματικής απόδοσης, εναλλάσσεται και περνά από την κλασική μουσική και όπερα σε ήχους παράδοσης, ήχους ελληνικούς, βυζαντινούς, λαϊκούς. Ένα σπάνιο ηχητικό άκουσμα που πλαισιώνεται από μια πλειάδα εξαίρετων νέων μουσικών."
Ποιο είναι οι επόμενοι στόχοι σας και σχέδιά σας;
"Ξεκινά ένας μεγάλος κύκλος συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που ολοκληρώνεται με δύο τελευταίες προγραμματισμένες εμφανίσεις στη Στοκχόλμη και στο Λονδίνο, 17 και 22 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Βέβαια, δεν σταματάμε ποτέ να δουλεύουμε επάνω στα μελλοντικά μας σχέδια, να ηχογραφούμε τη δική μας μουσική, να συνθέτουμε και να ενορχηστρώνουμε καθώς και να πειραματιζόμαστε με τον «ήχο» γενικότερα, αλλά και με τον τρόπο παρουσίασης της μουσικής μας."


Συνέντευξη: Τζωρτζίνα Ντούτση

Πηγή: In.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ