Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νίκος Χατζηβεροιώτης: Η πρώτη «κωλοτούμπα» του Τσίπρα

Πέρασαν λίγες μόνο ώρες από την στιγμή που έσκασε η «βόμβα», η πρόταση Τσίπρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου. Παίρνοντας κλίμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια έντονη αντίδραση απ' όλο το πολιτικό φάσμα ακόμα και από τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της Βέροιας Γιώργου Κάκαρη που ανήκει στο αριστερό κόμμα, ο οποίος κράτησε τις αποστάσεις του από την συγκεκριμένη πρόταση του πρωθυπουργού...
Η κριτική και το επακόλουθο «τρολάρισμα» εστιάζουν σε δύο πράγματα: Ότι αφενός ο Παυλόπουλος, ως στενός συνεργάτης του Καραμανλή, ξεπλένει δια χειρός Τσίπρα την 5ετία Καραμανλή και αφετέρου κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΣ διόρισε με το περίφημο Π/Δ 850.000 συμβασιούχους στο δημόσιο. 

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά:

Οπωσδήποτε η επιλογή Παυλόπουλου από τον Αλέξη Τσίπρα συμβολίζει πολλά μα πάρα πολλά, αλλά προτού πάμε στο συμβολισμό, ας εστιάσουμε στο πρόσωπο, που αυτό καθε αυτό χρήζει της πολιτικής αποδοκιμασίας. Κι αυτό για τους εξής λόγους:
Α) Επί ημερών του έγινε το πάρτυ των διορισμών στο Δημόσιο, όπως μαρτυρά και ο παρακάτω πίνακας, μέσω του περίφημου προεδρικού διατάγματος. Παράλληλα σημειώστε ότι ο Παυλόπουλος ήταν αυτός που καταστρατήγησε τον ΑΣΕΠ, εισάγοντας την γαλάζια συνέντευξη (βλ. το παλαιότερο ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ εδώ). Επομένως ο Παυλόπουλος συμβολίζει το πελατειακό κράτος και την καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας. Β) Επί ημερών του έγινε ο κόλαφος με τον βασικό μέτοχο, όπου η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που σήμερα δηλώνει ότι θα ψηφίσει για ΠτΔ τον Νίκο Αλιβιζάτο, έφτιαξαν στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001 μια βαθιά προβληματική διάταξη, απόροια του πνεύματος σκανδαλολογίας της εποχής. Μάλιστα ο Παυλόπουλος υποστηρίζει, ακόμα και σήμερα, ότι το ελληνικό σύνταγμα υπερέχει του κοινοτικού δικαίου, ζήτημα που έχει λυθεί σε επίπεδο Ένωσης από την δεκαετία του 1960. Επομένως ο Παυλόπουλος συμβολίζει έναν «κλασσικό συνταγματολόγο», που έχει ηθελημένη άγνοια για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Επίσης διακατατέχεται από έναν χρήσιμο νομικό πατριωτισμό, χρήσιμο για τη ρητορική της κυβέρνησης, ενώ, μολονότι ψήφισε όλους τους μνημονιακούς νόμους και τα μνημόνια της εποχής Σαμαρά, εξαργυρώνει τον αντιμνημονιακό λόγο της εποχής Παπανδρέου, ο οποίος δεν απείχε και πολύ από Καμμένο.

Γ) Και πάμε σε κάτι που δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής. Κάποτε, πίσω στην «ευλογημένη» περίοδο του Καραμανλή, ο Παυλόπουλος θέλησε να «μεταρρυθμίσει» τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του περίφημου «Καποδίστρια ΙΙ». Είχε μάλιστα δεσμευτεί γι αυτό, αλλά ο Αλογοσκούφης του την κοστολόγισε 4 δις (!) και ο Παυλόπουλος ενώ την εξήγγειλε, την πήρε πίσω. Και βρέθηκε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, λέγοντας μάλιστα ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν ήταν αναγκαία μέσα στην κρίση.

Βέβαια, ο Καλλικράτης απέδειξε όχι μόνο ότι δεν κόστιζε 4 δις, αλλά ότι και συγκρατούσε τις δαπάνες στο πιο αμαρτωλό κομμάτι του ευρύτερου κράτους που είναι οι Δήμοι. Αν ο Παυλόπουλος είχε τολμήσει να φέρει τη μεταρρύθμιση που ο ίδιος είχε δεσμευτεί, ενδεχομένως να είχε αποτραπεί και η εκτίναξη του ελλείμματος στο 15,6%. Γιατί όπως απέδειξε ο Καλλικράτης στην πράξη «Η προ-Καλλικράτη αυτοδιοίκηση αύξανε κάθε χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα με αποκορύφωμα το 2010 όταν και προκάλεσε 500 εκ. ευρώ έλλειμμα στον προϋπολογισμό . Μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης , στο τέλος του 2011 , η αυτοδιοίκηση συνεισέφερε στον προϋπολογισμό 35 εκ. Ευρώ πλεόνασμα''! ''Tο 2012 οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης και αυτός της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό -άρα τον φορολογούμενο- με 50% λιγότερες επιχορηγήσεις σε σύγκριση με το 2009, χωρίς να σταματήσουν να προσφέρουν με την ίδια ένταση τον ίδιο όγκο υπηρεσιών και έργου τόσο απαραίτητων για το κοινωνικό σύνολο''. ''Τέτοια μείωση δεν έχει επιτευχθεί σε κανέναν άλλο τομέα της γενικής κυβέρνησης. Συνολικά δε, είναι αμφίβολο εάν θα ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ το κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ για το 2012»

Και αφού εξηγήσαμε τι συμβολίζει το πρόσωπο «Παυλόπουλος», δεν θέλει και πολύ να καταλάβουμε τι συμβολίζει η επιλογή του. Και επειδή ο Παυλόπουλος ήταν ΥΠΕΣ, βαρύνεται κυρίως αυτός για το ότι οι δημόσιες δαπάνες ξέφυγαν κατά πολύ. Αλλά η όποια εξεταστική επιτροπή δεν θα μπορεί να εξετάσει ποτέ αυτά τα στοιχεία. Δεν μπορείς να καταθέσεις σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας (που με βάση το Σύνταγμα υπάρχει πρόβλεψη λογοκρισίας του τύπου στην περίπτωση που κάποιος δημόσια στραφεί εναντίον του θεσμού»), ενώ η ΝΔ θα κάνει την «πάπια», αφού με την ψήφο της θα έχει καθαγιάσει την καραμανλική 5ετία.

Παράλληλα ο Τσίπρας, ενώπιον της επερχόμενης "κωλοτούμπας", βρίσκει "πλάτη" στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, αποδεικνύοντας βέβαια και το διαχρονικό deal μεταξύ Τσίπρα-Καραμανλή, με στόχο να δομηθεί ένα νέο πολιτικό, δικομματικό σκηνικό, στο οποίο δεν θα χωρεί η αφήγηση της περιόδου 2009-2011, με τη συμφωνία να απαλλάσσει τον Καραμανλή από την κατηγορία περί χρεοκοπίας της χώρας. Παράλληλα αυτή η "κωλοτούμπα" του Τσίπρα θα επικροτηθεί από τη ΝΔ, για χάρη βέβαια του εθνικού συμφέροντος, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στην κυβέρνηση.

Κλείνοντας, μια αίσθηση βαθιάς απογοήτευσης για τον Πάνο Καμμένου που έκανε τον ρόλο της προξενήτρας στη σύγκλιση της Αριστεράς με την Δεξιά.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ