Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αγγελική Κοτταρίδη: «Έρχεται το ψηφιακό μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο»

Το εικονικό μουσείο που με επιμέλεια ετοιμάζει η έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, θα περιλαμβάνει πλούσιο και πολύπλευρο υλικό γι' αυτή την τεράστια προσωπικότητα, που υπήρξε «ο πρώτος πολίτης της οικουμένης». Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθεί το φιλόδοξο όσο και σημαντικό αυτό σχέδιο, όπως είπε η δρ Κοτταρίδη προχθές, σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα, στον «Ιανό». Με ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας πέντε ωρών, επτά θεματικές ενότητες, 304 αντικείμενα και 3.500 κείμενα, ο διαδικτυακός επισκέπτης...
θα μπορεί να εντρυφήσει στην προσωπικότητα και την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, επιστήμονες που ασχολούνται με την ελληνιστική εποχή θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Φέτος επίσης ολοκληρώνεται το κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, με «αίθουσες» διάσπαρτες στον χώρο, ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο 500 στρεμμάτων στο νεκροταφείο των τύμβων όπου φυτεύθηκαν 3.000 δέντρα και εκθέσεις που θα αλλάζουν ανά τριετία. Ενα εξαιρετικό πρόγραμμα «ζωντανής» ανασκαφής, με επισκέπτες να παρακολουθούν, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το σπουδαίο ανάκτορο των Αιγών, το μέγαρο που έχτισε ο Φίλιππος και υπακούει στον κανόνα της «χρυσής τομής», χρειάζεται ακόμη πέντε χρόνια και δέκα εκατομμύρια ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η αναστήλωσή του. Η κ. Κοτταρίδη σημείωσε πως η ενασχόλησή της με αυτό ήταν πιο «δυνατή» συναισθηματικά από την ανεύρεση του τάφου του Φιλίππου. Τότε ήταν μια εικοσάχρονη μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου. Με τα δικά του νάματα, όμως, και κυρίως με τη συμβουλή του «να νοιάζεσαι το αρχαίο, να το βάζεις πάνω απ' όλα» πορεύεται σε όλη την αρχαιολογική διαδρομή της.

Από την εκδήλωση δεν έλειψε και ο σχολιασμός της επικαιρότητας, με κριτική σε σημεία της ανασκαφής της Αμφίπολης. Η κ. Κοτταρίδη εκτίμησε ότι ο τύμβος περιλαμβάνει περισσότερες από μία φάσεις, ενώ τοποθέτησε χρονικά τα ευρήματα στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.Τέλος, στην ομιλία της η κ. Κοτταρίδη περιέγραψε και την παγκοσμιοποίηση που εφάρμοσε ο Μ. Αλέξανδρος, παγκοσμιοποίηση «διαφορετική από τη σημερινή», καθώς «ο Αλέξανδρος ονειρεύτηκε έναν κόσμο χωρίς εθνικά σύνορα, αλλά με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων. Η συγκολλητική ουσία ήταν η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, αλλά η ταυτότητα ήταν μια ταυτότητα επιλογής, όχι αναγκαστική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ