Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Νοσεί» το ΕΚΑΒ Ημαθίας - Ελλείψεις προσωπικού και απαρχαιωμένα ασθενοφόρα

Προσλήψεις τουλάχιστον 15 ατόμων και ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με 4 καινούργια οχήματα είναι τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα της υγείας στην Ημαθία. Την ώρα που η τελευταία πρόσληψη στο ΕΚΑΒ Ημαθίας έγινε το 1998 (!) και οι ανάγκες καλύπτονται με μεταθέσεις, οι εργαζόμενοι
κρούουν το καμπανάκι στο Υπουργείο καλώντας το να προχωρήσει σε ενίσχυση του προσωπικού, που αυτή τη στιγμή είναι μόλις 36 άτομα για όλο τον νομό. «Εκδώσαμε μία έρευνα με βάση τις πληθυσμιακές ανάγκες την οποία παρουσιάσαμε πρόσφατα στον Υπουργό Υγείας που επισκέφθηκε τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας. Ο τομέας του ΕΚΑΒ στην Ημαθία εδώ και μία επταετία είναι σε πτωτική πορεία, από άποψη διασωστών / εργατικού δυναμικού. Κύριος λόγος είναι οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις οι οποίες είναι και αναπόφευκτες» δηλώνει στο Βεροιώτη ο πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας «Η Πρόοδος», Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος.

Το τελευταίο διάστημα μετακινήθηκαν προς την Ημαθία τρεις (3) διασώστες, εκ τω οποίων οι δύο είναι για την ενίσχυση της περιοχής της Νάουσας. Λόγω της ύπαρξης δύο κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου ακόμα ένας διασώστης μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέσα στο 2018, το ΕΚΑΒ Ημαθίας θα αποδυναμωθεί περαιτέρω καθώς τέσσερις (4) εργαζόμενοι θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης.

Η θέση του σωματείου είναι ότι όλα τα αστικά κέντρα και οι ευρύτερες περιοχές τους, του νομού Ημαθίας πρέπει να καλύπτονται από το ΕΚΑΒ καθ’ όλο το 24ωρο. Η δυνατότητα αυτή όμως μπορεί να υπάρξει μόνον εάν σήμερα ενισχυθεί με είκοσι (20) διασώστες, πράγμα αδύνατο.
Γνωρίζουμε πραγματικά την δυσκολία για μαζικές προσλήψεις και για μεταθέσεις σε αυτό το βαθμό. 


Έρευνα για τον αριθμό των περιστατικών το 2017

Για το 2017 το ΕΚΑΒ δέχτηκε
3.635 κλήσεις από τη περιοχή του Δήμου Βέροιας.
1.724 κλήσεις από τη περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας.
1.232 ** κλήσεις από την περιοχή του Δήμου Νάουσας.

Εάν γίνει μία αναδρομή στα ακόμα και σε βάθος δεκαετίας, το στατιστικό μοτίβο θα είναι αντίστοιχο με το παραπάνω.

Επίσης δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πληθυσμιακή κατανομή στο νομό Ημαθίας:
-Δήμος Βέροιας 66.547
-Δήμος Αλεξάνδρειας 41.570
-Δήμος Νάουσας 32.494

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη της Αλεξάνδρειας εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί χώρος φιλοξενίας προσφύγων (ο αριθμός των φιλοξενούμενων κυμαίνεται από 500 έως 1000 λόγω μετακινήσεων τους), που σημαίνει ότι προστέθηκε ακόμα ένα χωριό συν των άλλων στην ευρύτερη περιοχή.
 

«Στην Αλεξάνδρεια υπάρχει Κέντρο Υγείας και γνωρίζετε καλά ότι αυτές οι υγειονομικές μονάδες είναι χαμηλής δυναμικότητας. (βασική ειδικότητα Γενικοί Ιατροί, απουσία αναισθησιολόγου, μειωμένη δυνατότητα διαγνωστικών μέσων). Επίσης η πόλη της Αλεξάνδρειας στην κυριολεξία εφάπτεται με το κομμάτι της Εθνικής και Εγνατίας οδού Μάλγαρα – Κλειδί – Πολύμυλος, το οποίο έχει πολύ βαρύ ιστορικό στα τροχαία ατυχήματα» υπογραμμίζει στον Βεροιώτη ο κ. Παπαστεργιόπουλος.

Οι συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας, επικεντρώνονται στα εξής :

α) Ο αριθμός των κλήσεων από την περιοχή που την κατατάσσουν δεύτερη μετά τη Βέροια,
β) το γεγονός ότι η περιοχή τώρα καλύπτεται μόνο με μία βάρδια στο 24ωρο, από ασθενοφόρο και προσωπικό του Κέντρου Υγείας,
γ) η πληθυσμιακή κατανομή που την φέρνει δεύτερη στο Νομό,
δ) η εγγύτητα στο κομμάτι της Εγνατίας Οδού και
ε) η παρουσία χώρου φιλοξενίας προσφύγων, μιας ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας, συνηγορούν ότι :

Οι επόμενες μεταθέσεις ή προσλήψεις διασωστών, πρέπει να αφορούν τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Το επόμενο διάστημα εξάλλου αναμένεται και η ένταξη τεσσάρων νέων ασθενοφόρων στον στόλο του ΕΚΑΒ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ